Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

HROZBA od Angely Merkelovej: Nemecko podporí sankcie, Rusi nedodržali slovo

Angela Merkelová a Petro Porošenko Zobraziť galériu (3)
Angela Merkelová a Petro Porošenko (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok uviedla, že Nemecko v decembri podporí predĺženie sankcií Európskej únie voči Rusku, pretože Moskva plne nerealizuje minské dohody zamerané na ukončenie konfliktu na východe Ukrajiny.

"Nemecko sa zasadí za predĺženie sankcií," povedala Merkelová na návšteve Ukrajiny, na ktorej sa stretla s prezidentom Petrom Porošenkom. Sankcie by však podľa kancelárky mohli byť zmiernené, ak dôjde k pokroku pri riešení konfliktu v Donbase. "Žiaľ, nie je tam stabilné prímerie, zomierajú tam vojaci," zdôraznila.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (3)
Angela Merkelová  (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Porošenko podčiarkol, že pri bojoch prichádzajú o život aj ženy a deti. "Situácia v Donbase je napätá," povedal na spoločnej tlačovej konferencii s Merkelovou. Súčasne kritizoval voľby plánované v oblastiach ovládaných separatistami na 11. novembra. Tieto "falošné voľby" sú podľa neho "bezcenné". "Jediným riešením tohto konfliktu sú férové, transparentné a demokratické voľby podľa ukrajinského zákona," dodal prezident.

Nemecká kancelárka a Petro Porošenko
Zobraziť galériu (3)
Nemecká kancelárka a Petro Porošenko  (Zdroj: TASR/AP Photo/Efrem Lukatsky)

Merkelová má na programe pracovnej návštevy Kyjeva tiež stretnutia s premiérom Volodymyrom Hrojsmanom, ako aj predsedami parlamentných frakcií a študentmi. Témami jej rozhovorov sú podľa oznámenia nemeckej vlády najmä bilaterálne vzťahy, ako aj prebiehajúci konflikt na východe Ukrajiny a plnenie s ním súvisiacich minských dohôd.

Viac o téme: SankcieRuskoNemeckoAngela MerkelováUkrajinaPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu