Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Macron sa v Prahe stretol s Babišom: Začali sa akcie k oslavám 100. výročia založenia Československa

Macron sa v Prahe stretol s Babišom. Zobraziť galériu (6)
Macron sa v Prahe stretol s Babišom. (Zdroj: FB/Hasičský záchranný sbor ČR, FB/Andrej Babiš)

PRAHA - Premiér Andrej Babiš (ANO) s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom dnes dopoludnia navštívili francúzske veľvyslanectvo v Prahe, zamierili aj do neďalekého Lichtenštajnského paláca a prešli sa po Karlovom moste. Macronov program v českej metropole uzavrela návšteva Národnej galérie. Na prechádzke nechýbala ani Babišova manželka Monika.

Babiš prijal Macrona včera večer, kedy po oficiálnom stretnutí v Kramářovej vile zamierili do reštaurácie na Hradčanskom námestí. V reštaurácii strávili dve a pol hodiny a okrem pracovných tém, medzi ktoré patrila okrem iného otázka migrácie, sa dostali aj k osobným témam.

Úrad vlády ČR na sociálnej sieti napísal, že premiér ocenil vzájomnú spoluprácu a pevné historické i súčasné vzťahy. „Som presvedčený, že sa budú naďalej rozvíjať,“ uviedol Babiš.

Dnes ráno Macron s Babišom aj v sprievode premiérovej manželky Moniky navštívili francúzske veľvyslanectvo v Prahe a potom zamierili do neďalekého Lichtenštajnského paláca. Prechádzku politici zakončili na Karlovom moste, ktorý prešli zhruba do polovice.

Emmanuel Macron sa zvítal s manželkou českého premiéra.
Zobraziť galériu (6)
Emmanuel Macron sa zvítal s manželkou českého premiéra.  (Zdroj: FB/Andrej Babiš)

Andrej Babiš s Emmanuelom Macronom na Karlovom moste.
Zobraziť galériu (6)
Andrej Babiš s Emmanuelom Macronom na Karlovom moste.  (Zdroj: FB/Andrej Babiš)

Macronov program v Prahe uzavrela návšteva expozície s dielami Clauda Moneta, Augusta Renoira, Paula Cézanna, Paula Gauguina, Vincenta van Gogha, Pabla Picassa či Georgesa Braqa. Zbierka, ktorú pre Národnú galériu nakúpil štát za vtedajších šesť miliónov korún, má dnes hodnotu približne 45 miliárd korún (cca 1,7 miliardy eur).


Čítajte aj: AKTUALIZOVANÉ Historická návšteva Macrona, burcujúce slová: Slovensko je v jadre Európy


Podľa úradu vlády hovorili Babiš s Macronom v piatok predovšetkým o spolupráci medzi ČR a Francúzskom, ktorá sa na základe strategického partnerstva prehlbuje napríklad v oblastiach dopravy, priemyslu, kultúry či vzdelávania. Témou bola tiež aktuálna európska agenda.

Macron je na prvej oficiálnej návšteve Česka, do Prahy v piatok zamieril zo Slovenska a stretol sa s Babišom aj svojím náprotivkom Milošom Zemanom. Francúzsky prezident navštívil obe krajiny pri príležitosti osláv 100. výročia založenia Československa. So Zemanom rokovali okrem iného o aktuálnom vývoji v Európskej únii a situácii na Blízkom východe.

Zatiaľ posledným francúzskym prezidentom, ktorý prišiel do Prahy, bol v roku 2016 Macronov predchodca François Hollande. Macron je v úrade od vlaňajšieho mája.

Macron z Prahy zamieril na schôdzu do Istanbulu. V Turecku s ním budú rokovať tamojší prezident Recep Tayyip Erdogan, ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová o politickom procese, ktorý by viedol k ukončeniu sýrskej vojny, a o tom, ako zabrániť humanitárnej katastrofe v sýrskej provincii Idlib.

Oslavy založenia Československej republiky 

Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Hasičský záchranný sbor ČR)
Francúzsky prezident Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB/Hasičský záchranný sbor ČR)

V Česku sa začali oficiálne akcie k oslavám 100. výročia založenia Československa. Na Hrade sa konala slávnostná prísaha, kde vystúpil český prezident Miloš Zeman.

V Českej republike sa oficiálne začali oslavy pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa, ktoré pripadá na 28. októbra. Na Hradčanskom námestí v Prahe predpoludním slávnostne zložilo prísahu 900 vojakov, 240 policajtov a 120 hasičov. Na podujatí sa napríklad zúčastnili minister obrany Lubomír Metnar, náčelník generálneho štábu armády Aleš Opata, policajný prezident Tomáš Tuhý, riaditeľ Hasičského záchranného zboru Drahoslav Ryba, premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman, ktorý v príhovore odkazoval aj na nedávne úmrtia českých vojakov v Afganistane. „Je v záujme Českej republiky, aby v Afganistane nevzniklo ďalšie teroristické centrum, ktoré by pripravovalo útoky na civilizované krajiny, ako sa po prvý raz, ale nie naposledy, stalo v roku 2001 útokom na newyorské dvojičky. Vtedy v roku 2001 som povedal, že sa s teroristami nevyjednáva. S teroristami sa bojuje. A dnes len dodávam, že sa pred teroristami neuteká,“ cituje českého prezidenta spravodajská televízia ČT24. 

Viac o téme: NávštevaMacron
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu