Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Medvedia tlupa chystala útek z českej zoo: Pri plote si vyhĺbili nory, šéfka pozná vinníka

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CHOMUTOV – V českej zoologickej záhrade prichytili tlupu medveďov pri úteku. Nora, Michal, Míša a Nero si vyhĺbili brlohy v tesnej blízkosti plota až šesťmetrové nory. Šéfka zoo priznala, že k úteku im naozaj veľa nechýbalo.

Z chomutovskej zoo na severozápade Čiech v Ústeckom kraji mohli uniknúť štyri európske šelmy. „Medvede si vytvorili päť dier v dĺžke 4 až 6 metrov s rôznou vzdialenosťou od plota v hornej časti výbehu,“ opísala pre Deník.cz riaditeľka zooparku Věra Fryčová s tým, že nory zasahovali až za plot.

Medvede hnedé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Šéfka sa domnieva, že medvede Nora, Michal, Míša a Nero si diery vyhĺbili ešte dávnejšie. Predošlé vedenie, ktoré o tom pravdepodobne vedelo, skritizovala za nečinnosť. „Medzi zamestnancami zooparku sa zrejme niekoľko rokov vedelo, že by mal byť pri plote brloh, predošlé vedenie ale situáciu neriešilo,“ povedala Fryčová.

Medvede hnedé
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Terajšie vedenie na to prišlo, našťastie, včas, a to počas kontroly statiky stromov v medveďom výbehu. „Po konzultácii s odborníkmi sme všetky brlohy zaliali betónom a ich vstupy sme nechali zahrabať,“ doplnila riaditeľka, ktorá vysvetlila, že toto opatrenie malo za cieľ potenciálnej hrozbe zabrániť.


Čítajte aj: Liptovčanom naháňajú medvede strach: FOTO Túlajú sa v blízkosti obydlí a ciest, poľovníci sú bezradní


České médiá pripomenuli, že Zoo Chomutov už má s medvedími útekmi skúsenosti. Pred 18 rokmi ušiel z karantény medveď, ktorý v tom čase zabil niekoľko hospodárskych zvierat. Šelmu najprv obkľúčili a postrelili policajti, no po neúspešnom odchyte sa vydala smerom k sídlisku. Muži zákona ju preto museli usmrtiť.

Viac o téme: ZooÚtekMedvede
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu