Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Záhadná smrť vplyvného muža prokuratúry v Rusku: Pád vrtuľníka a obvinenia z úniku informácií

Saak Karapeťjan Zobraziť galériu (2)
Saak Karapeťjan (Zdroj: profimedia.sk)

MOSKVA - Námestník ruského generálneho prokurátora Saak Karapeťjan zahynul v stredu noci, keď sa jeho vrtuľník AS-350 zrútil v Kostromskej oblasti severovýchodne od Moskvy. Telo 58-ročného bývalého poslanca a dlhoročného spojenca prezidenta Vladimira Putina sa našlo uprostred spálených trosiek. Obeťami pádu sa stali ďalší dvaja ľudia. K smrti Karapeťjana došlo iba niekoľko hodín predtým, ako holandské ministerstvo obrany oznámilo, že tajné služby krajiny prekazili ruský hackerský útok na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní. Zároveň sa objavili tvrdenia, že práve on je zodpovedný za úniky informácií smerom na Západ, vrátane Veľkej Británie.

Holandsko prekazilo ruský hackerský útok na Organizáciu pre zákaz chemických zbraní

Karapeťjan bol zodpovedný za ruské vyšetrovanie otravy bývalého špióna Skripaľa a jeho dcéry Júlie, rovnako ako aj vraždy bývalého agenta KGB Alexandra Litvinenka.

Rus obviňoval Britániu, že im odopiera informácie o úmrtiach ich občanov na britskej pôde, ale bloger známy ako Nezygar v populárnej aplikácii Telegram napísal, že "jeho smrť vyrieši niekoľko veľmi bolestivých problémov" ruskej vlády a "zastaví únik dôverných informácií na Západ".

Konkrétne by malo ísť zastavenie únikov k tajným službám Británie, USA a Švajčiarska a zastavia sa tým aj útoky na Putinovho šéfa bezpečnostnej rady Nikolaja Patruševa.

Saak Karapeťjan (v strede)
Zobraziť galériu (2)
Saak Karapeťjan (v strede)  (Zdroj: profimedia.sk)

Anonymný bloger je podľa denníka The Sun jedným z niekoľkých, ktorí sa nedávno objavili v Rusku a tvrdia, že majú prístup k dôverným informáciám o fungovaní ruského štátu.

Podľa ruského ministerstva pre mimoriadne udalosti, citovaného tlačovou agentúrou Tass, spálené trosky vrtuľníka sa našli v blízkosti obce Vonyševo. Okrem Karapeťjana zahynul aj pilot Stanislav Michinov (54), ktorý bol považovaný za veľmi skúseného.

Karapeťjan sa narodil v regióne Rostov a získal titul na Rostovskej štátnej univerzite. Bol prokurátorom, z ktorého sa stal poslanec a bol podpredsedom bezpečnostného výboru Dumy.

Od roku 2000 pracoval v rôznych funkciách na prokuratúre a ministerstve spravodlivosti a v roku 2016 bol vymenovaný za námestníka generálneho prokurátora. V apríli sa obul do vlády Veľkej Británie kvôli otrave Skripaľovcov a vražde Litvinenka.

Taktiež tvrdil, že Litvinenka, bývalého agenta KGB a FSB, ktorý zomrel na otravu polóniom v ​​Londýne v roku 2006, mohol zabiť jeho spolupracovník Boris Berezovský. Magnát Berezovský utiekol do Londýna a zahynul vo veku 67 rokov za tajomných okolností.

Karapeťjan uviedol, že Británia "odmietla akúkoľvek spoluprácu s Ruskom a tajila výsledok svojho vlastného vyšetrovania" v prípade oboch mužov aj Skripaľa.

Viac o téme: SmrťVrtuľník Saak Karapeťjan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu