Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lotyšsko zverejnilo zväzky KGB: Figuruje v nich expremiér i šéf najvyššieho súdu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

RIGA - Lotyšský národný archív v piatok zverejnil dokumenty obsahujúce údajne kompletný zoznam Lotyšov, ktorí boli počas studenej vojny agentmi či spolupracovníkmi sovietskej tajnej služby KGB. Na zozname figurujú okrem iných bývalý lotyšský premiér, súčasný predseda najvyššieho súdu či zosnulý kardinál, i ďalšie osoby, ktoré sú aj v súčasnosti aktívne v lotyšskej politike či biznise.

K zverejneniu dokumentov došlo po štvrťstoročí právnych a legislatívnych sporov, ktoré snahy o odtajnenie zväzkov sprevádzali, informovala agentúra AFP. Zo spisov vyplýva, že KGB získala v rokoch 1953-1992 ako spolupracovníkov či agentov takmer 24.000 Lotyšov. Medzi agentmi niekdajšej KGB figuruje aj dvojnásobný lotyšský expremiér Ivars Godmanis, ktorý bol predsedom vlády najskôr v rokoch 1990-1993 a opäť v rokoch 2007-2009. Neskôr bol tiež europoslancom a v súčasnosti je členom správnej rady poprednej lotyšskej farmaceutickej spoločnosti. 

V spisoch sú ďalej Ivars Bičkovičs, súčasný predseda lotyšského najvyššieho súdu a niekdajší katolícky kardinál Julijans Vaivods, ktorý zomrel v roku 1990. Figuruje v nich tiež Georgs Andrejevs, bývalý minister zahraničných vecí a v súčasnosti europoslanec, metropolita pravoslávnej cirkvi v Lotyšsku Aleksandrs Kudrjašovs, či Rihards Eigims, bývalý starosta druhého najväčšieho lotyšského mesta Daugavpils. V zväzkoch sú tiež viacerí ďalší bývalí i súčasní politici, diplomati, spisovatelia či umelci.

"Zoznam spolupracovníkov ukazuje, že KGB získavala kontakty vo všetkých profesiách i vekových skupinách," uviedol pre spravodajský portál Pietiek.com lotyšský politológ Didzis Šenbergs. Lotyšsko na rozdiel od iných postovietskych krajín, dokázalo po opätovnom získaní nezávislosti v roku 1991 zachrániť zväzky KGB pred zničením. Lotyšské úrady sa totiž po vyhlásení nezávislosti zmocnili budovy KGB v metropole Riga a zväzky z nej odniesli vo obrovských vreciach na zabezpečené miesto. Spisy obsahovali register všetkých spolupracovníkov KGB, ich krycie aj skutočné mená, dátumy narodenia a ďalšie údaje.

"Iba súd môže vykonať úplné vyšetrovanie a zistiť, či bol konkrétny jednotlivec skutočne spolupracovníkom KGB," povedala na margo zverejnenia spisov riaditeľka Lotyšského národného archívu Mara Sprúdžaová. Dodala, že dokumenty sú zverejňované v pôvodnom poradí a väčšina z nich je napísaná v cyrilike a ručne. V registri sú aj mená ľudí, ktorých sa KGB pokúšala získať pre spoluprácu, no odolali jej tlaku.

Diskusia o zverejnení spisov KGB prebiehala v Lotyšsku roky, pričom neustále narážala na odpor jednotlivcov, o ktorých sa predpokladalo, že boli agentmi KGB. Až v roku 2015 sa podarilo zriadiť výbor, ktorý mal zväzky roztriediť a pripraviť ich na zverejnenie. Ďalšiu skupinu dokumentov by mal archív zverejniť v januári. K doposiaľ odtajneným spisom sa dá aktuálne dostať po bezplatnej registrácií na webstránke kgb.arhivi.lv. 

Viac o téme: DokumentyLotyšskoRigaKGB
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu