Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Britský minister pod paľbou kritiky: Európsku úniu prirovnal k Sovietskemu zväzu

Jeremy Hunt
Jeremy Hunt (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL - Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt sa stal terčom kritiky doma aj v zahraničí po tom, ako v nedeľu na kongrese Konzervatívnej strany prirovnal Európsku úniu k Sovietskemu zväzu, uviedla belgická televízna stanica RTBF.

Hunt vo svojom prejave obvinil Európsku úniu, že sa pokúša "potrestať" Spojené kráľovstvo za to, že sa rozhodlo Úniu opustiť, a prirovnal tento stav k Sovietskemu zväzu, ktorý bránil svojim občanom opustiť krajinu. "Čo sa stalo s dôverou a ideálmi európskeho sna? EÚ bola predurčená k ochrane slobody. Bol to Sovietsky zväz, ktorý bránil ľuďom odísť," povedal Hunt a dodal, že ak sa "európsky klub stane väzením", tak túžba utiecť z neho sa nezníži, ale bude rásť.

Šéf britskej diplomacie svoj výrok podporil poznámkou, že nedávno navštívil Lotyšsko, ktoré sa po získaní nezávislosti od Sovietskeho zväzu stalo "modernou demokraciou, členom NATO a členom EÚ".

V reakcii na jeho slová veľvyslankyňa Lotyšska v Spojenom kráľovstve Baiba Brazeová na svojom účte na Twitteri upozornila, že EÚ priniesla jej krajine prosperitu, rovnosť, rast a rešpekt, zatiaľ čo Sovieti "zničili životy troch generácií".

Na Huntove výroky sa v pondelok v Bruseli pýtali aj európski novinári, ktorých v tejto súvislosti zaujímal postoj Európskej komisie (EK). Hlavný hovorca eurokomisie Margaritis Schinas zareagoval krátko, s odkazom na potrebu lepšie poznať dejiny.

"Pri všetkej úcte, všetci by sme mali prospech - a najmä ministri zahraničných vecí - z toho, ak by sme z času na čas otvorili knihy o histórii," uviedol. RTBF pripomenula, že Jeremy Hunt je považovaný za možného nástupcu britskej premiérky Theresy Mayovej.

Viac o téme: Sovietsky zväzJeremy Hunt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu