Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Finančná správa upozorňuje na falošných daňových kontrolórov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Finančná správa upozorňuje na falošných daňových kontrolórov. Pod zámienkou údajnej daňovej kontroly totiž podvodník vyžaduje od majiteľov spoločností finančnú hotovosť. Ide o podvodné konanie, ktoré s prácou daňových kontrolórov nemá nič spoločné. Viacerých podvodníkov identifikovali v Bratislave. Informovala o tom hovorkyňa Finančnej správy Ivana Skokanová.

"Daňových kontrolórov z finančnej správy je možné identifikovať nasledovne: vždy ide o kontrolnú dvojicu, ktorá sa musí preukázať preukazom zamestnanca finančnej správy. V prípade, že ide o daňovú kontrolu, je začatie daňovej kontroly oznámené daňovému subjektu zaslaním oznámenia o daňovej kontrole alebo je s daňovým subjektom spísaná zápisnica o začatí daňovej kontroly. Na mieste výkonu daňovej kontroly musia mať kontrolóri so sebou aj písomné poverenie na výkon daňovej kontroly, ktoré musia predložiť kontrolovanému daňovému subjektu," vysvetlila Skokanová.

Ako ďalej informovala, z tohto úkonu je následne vyhotovená zápisnica, ktorú podpisujú všetky zúčastnené osoby. Ak sa vykonáva tzv. miestne zisťovanie, daňoví kontrolóri spisujú zápisnicu o miestnom zisťovaní, ktorú podpisujú všetky osoby, ktoré sa miestneho zisťovania zúčastnili. "Daňový kontrolór nevyžaduje vyplatenie žiadnych peňazí v hotovosti. Nemá na to žiadny dôvod. Preto ak 'kontrolór' pýta od kontrolovaného subjektu peniaze v hotovosti, ide o podvod," dodala.

V prípade, že je miestne zisťovanie vykonávané colníkmi a predmetom miestneho zisťovania je výkon kontroly zameranej na dodržiavanie ustanovení zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice, môže colník prijať hotovosť ako úhradu uloženej pokuty, ktorá je však riadne zúčtovaná. V takomto prípade musí byť vydané tzv. rozhodnutie na mieste, ktoré je opatrené úradnou pečaťou, obsahuje registratúrne číslo a variabilný symbol, pričom na prijatú hotovosť musí byť riadne vydaný príjmový pokladničný doklad. V opačnom prípade, ide o podvod.

Viac o téme: Finančná správaFalošní kontrolóri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu