Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Získa Sencov Nobelovu cenu za mier? Na ocenenie ho navrhol už aj ukrajinský parlament

Oleh Sencov
Oleh Sencov (Zdroj: TASR/AP Photo, File)

KYJEV - Ukrajinský parlament prijal v utorok návrh uznesenia o nominovaní ukrajinského filmového režiséra Oleha Sencova, väzneného v Rusku, na Nobelovu cenu za mier. Za príslušný návrh uznesenia hlasovalo celkovo 245 poslancov 450-členného parlamentu, informovala agentúra Ukrinform.

"Vzhľadom na odvážne správanie Oleha Sencova, ktorý je nelegálne zadržiavaný v Ruskej federácii už štyri roky za prejav hrdinského nenásilného protestu proti nezákonnej okupácii Krymskej autonómnej republiky, mesta Sevastopol a niektorých častí v Doneckej oblasti a Luhanskej oblasti Ruskou federáciou, za podporu ľudských práv, za pripravenosť obetovať svoj život v záujme slobody iných Najvyššia rada Ukrajiny nominuje Oleha Sencova na Nobelovu cenu za mier," uvádza sa v uznesení.

Na Nobelovu cenu za mier navrhol Sencova ešte v auguste bývalý poľský prezident, laureát rovnakého prestížneho ocenenia z roku 1983 Lech Walesa. Ukrajinský režisér Oleh Sencov je odporcom anexie polostrova Krym Ruskom, ku ktorej došlo v roku 2014. V tom istom roku ho na Kryme aj zadržali a o rok neskôr ho v Rusku odsúdili na 20 rokov väzenia za sprisahanie s cieľom vykonať teroristický útok.

Sencov obvinenia popiera a odmietol požiadať ruského prezidenta Vladimira Putina o milosť. Koncom júna tak urobila jeho matka. Od 14. mája drží protestnú hladovku za prepustenie 65 Ukrajincov väznených v Rusku - vrátane seba -, ktorých nazýva politickými väzňami.

Viac o téme: UkrajinaNobelova cena za mierOleh Sencov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu