Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ruský väzeň vyzýva Sencova: Má deti, mal by ukončiť protestnú hladovku

Oleh Sencov
Oleh Sencov (Zdroj: TASR/AP Photo, File)

KYJEV - Výzvu ukončiť protestnú hladovku sa na ukrajinského režiséra Oleha Sencova, väzneného v Rusku, obrátil iný ukrajinský "politický väzeň Kremľa", Stanislav Klych. Denník Ukrajinska pravda o tom informovala Klychova matka, ktorá svojho syna navštívila v ruskom väzení.

Podľa agentúry UNIAN Klychová uviedla, že jej syn ju požiadal, aby prostredníctvom ukrajinskej ombudsmanky pre ľudské práva Ľudmyly Denisovovej Sencovovi odkázala, nech prestane držať hladovku.

"Chápeme, že drží hladovku za všetkých (v Rusku odsúdených ukrajinských väzňov). Neodsúdime ho, ak prepustia iba jeho jediného, má dve deti a vraj jedno je choré. Nech myslí na deti a už viac nehladuje," citovala Tamara Klychová z výzvy svojho syna.

Stanislav Klych a Mykola Karpiuk boli čečenským súdom usvedčení z toho, že v 90. rokoch bojovali po boku čečenských separatistov a zabíjali ruských vojakov. Obaja však obvinenia odmietli.

Oboch Ukrajincov - údajne členov Ukrajinského národného zhromaždenia-Ukrajinskej národnej sebaobrany (UNA-UNSO) - odsúdil čečenský súd na tresty odňatia slobody na základe obvinenia z extrémizmu a účasti na činnosti ilegálnych ozbrojených skupín v Čečensku v rokoch 1994-95. Mykola Karpiuk dostal 22,5 roka a Stanislav Klych 20 rokov väzenia.

Podľa agentúry UNIAN bol Karpiuk - jeden zo zakladateľov extrémistického hnutia Pravý sektor - zadržaný v Rusku 21. marca 2014 za nejasných okolností. Klycha zadržali v Rusku 11. augusta 2014, keď prišiel navštíviť svoju priateľku v meste Oriol. Klych však počas procesu tvrdil, že v Čečensku nikdy nebol. Neskôr sa objavila aj informácia, že Klych začal mať v ruskom väzení vážne psychické problémy kvôli mučeniu.  

Podľa Klychovej matky jej syna v Rusku mučili, aby vypovedal proti bývalému ukrajinskému premiérovi Arsenijovi Jaceňukovi. Šéf SK RF Alexandr Bastrykin o ňom totiž v roku 2015 tvrdil, že Jaceňuk v Čečensku bojoval proti ruskej armáde. Na toto tvrdenie Jaceňukova tlačová služba svojho času reagovala odporúčaním, aby Rusko dalo Bastrykina vyšetriť na psychiatrii.

Podľa svojho oficiálneho životopisu Jaceňuk v rokoch 1991-96 študoval na univerzite a paralelne s tým v rokoch 1992-97 zastával post prezidenta právnickej firmy JUREK v ukrajinskom meste Černovce (Černivci). Rusko vlani vo februári oznámilo, že po Jaceňukovi vyhlásilo medzinárodné pátranie. Vlani v marci súd v meste Jessentuki na juhu Ruska vydal na Jaceňuka zatykač.

Sencov drží svoju protestnú hladovku od 14. mája a chce ňou dosiahnuť prepustenie všetkých 65 Ukrajincov väznených v Rusku - vrátane seba -, ktorých nazýva politickými väzňami. Sencov bol v Rusku odsúdený na 20 rokov väzenia za sprisahanie s cieľom vykonať teroristický útok. Sencov tieto obvinenia odmieta ako vykonštruované.

 

Viac o téme: ProtestVäzenieRuskoOleg SencovStanislav Klych
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu