Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ospravedlnenie po dvoch rokoch: Kajanie sa filipínskeho prezidenta voči Obamovi

Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte (Zdroj: SITA/AP/Bullit Marquez)

MANILA - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte sa v nedeľu ospravedlnil bývalému americkému prezidentovi Barackovi Obamovi za to, že ho v roku 2016 nazval "sukiným syn".

"Patrilo by sa... teraz povedať, pán Obama, že ste civilista, ospravedlňujem sa za vyrieknutie týchto slov," povedal Duterte vo svojom prejave k filipínskej komunite v Izraeli, kde je momentálne na oficiálnej návšteve. Zároveň dodal, že Obamovi "odpustil" kritiku na margo svojej tvrdej a kontroverzne vnímanej protidrogovej kampani, ktorá na Filipínach vyústila do mimosúdneho zabíjania osôb podozrivých z užívania alebo predávania drog.

"Bolo to pre nás poriadne ponaučenie. Rozumieme si navzájom, takže ak máte srdce na to, aby ste odpustili, tak odpusťte. Ja som vám odpustil," povedal Duterte, ktorého citovala agentúra DPA. Obamu ďalej filipínsky prezident opísal ako "chladného" a vždy "udržujúceho odstup".

Naopak, súčasného prezidenta USA Donalda Trumpa označil Duterte za svojho "dobrého priateľa", rozprávajúceho "jeho rečou". Hanlivý výrok na Obamovu adresu vyslovil Duterte v septembri 2016 v reakcii na novinársku otázku, čo by robil, ak by sa ho americký líder na summite Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Laose pýtal práve na protidrogovú kampaň a zabíjanie na Filipínach. 

Duterte sa takto vyjadril tesne pred odletom na summit, pričom v reakcii na jeho výrok Spojené štáty plánované bilaterálne stretnutie s Obamom zrušili, pripomenula DPA. Práve stretnutím s filipínskou komunitou odštartoval Duterte v nedeľu štvordňovú návštevu Izraela. 

Podľa odhadov žije v Izraeli 28.000 Filipínčanov. Filipínsky prezident, známy svojimi kontroverznými výrokmi, má počas návštevy na programe rozhovory s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuaom a ďalšími predstaviteľmi.

Viac o téme: Barack ObamaRodrigo Duterte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu