Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vietnam sa ponoril do smútku a žiaľu: Prezident Quang podľahol vážnej chorobe

Tran Dai Quang
Tran Dai Quang (Zdroj: SITA/AP/Minh Hoang)

HANOJ - Vo veku 61 rokov zomrel úradujúci vietnamský prezident Tran Dai Quang. Vietnamská televízia informovala, že v piatok 10.05 h miestneho času podľahol "vážnej chorobe vo vojenskej nemocnici v Hanoji napriek snahe domácich a zahraničných lekárov a profesorov". Informovala o tom agentúra Reuters.

Quang bol síce formálne hlavou Vietnamu, o moc sa však delil s generálnym tajomníkom komunistickej strany Nguyenom Phuom Trongom a premiérom Nguyenom Xuanom Phúcom. Prezidentom sa stal 2. apríla 2016. Jeho voľba v parlamente však bola len formálna, pretože do tejto funkcie si ho predtým vybrali delegáti zjazdu komunistickej strany.

Tran Dai Quang predtým pôsobil ako minister verejnej bezpečnosti (2011-2016) a zástupca šéfa komisie na prevenciu HIV/AIDS. Do Komunistickej strany Vietnamu vstúpil 26. júla 1980. Od roku 1997 bol členom jej politbyra a Ústredného výboru.

Quang sa narodil 12 októbra 1956 v provincii Ninh Binh ležiacej v severnej časti Vietnamu. Absolvoval policajnú školu a neskôr získal doktorát z práva a titul profesora v oblasti medzinárodných vzťahov. Bol ženatý.

Viac o téme: Tran Dai Quang
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu