Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Filipínsky prezident smútil nad vyvraždením Židov počas holokaustu: Slovný Útok na Hitlera

Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte (Zdroj: SITA/AP/Oded Balilty)

JERUZALEM - Filipínsky prezident Rodrigo Duterte, ktorý sa kedysi sám s hrdosťou prirovnával k Adolfovi Hitlerovi, navštívil v pondelok hlavný izraelský pamätník holokaustu Jad va-šem v Jeruzaleme a nacistického vodcu označil za "choromyseľného". A smútil nad vyvraždením šiestich miliónov Židov.

Duterteho výroky sú dramatickým obratom, pretože len pred dvoma rokmi prirovnal svoju protidrogovú kampaň na Filipínach k holokaustu a vyhlásil, že "by rád zabil" tri milióny ľudí závislých od narkotík. Neskôr sa za svoje slová ospravedlnil. Duterte, známy prudkými slovnými útokmi, je obviňovaný z rozsiahleho porušovania ľudských práv. Na návšteve pamätníka Jad va-šem však rozprával ticho a úctivo. Povedal, že holokaust sa už nikdy nesmie opakovať a že "despoti" nemajú v modernom svete miesto.

"Neviem si ani predstaviť, ako krajina poslúcha choromyseľného vodcu, a neviem pochopiť, ako môže ľudská bytosť začať takto vražedne vyčíňať - zabíjať mužov, ženy a deti. Dúfam, že toto sa už nikdy znovu nestane," uviedol podľa tlačovej agentúry AP Duterte. "Dá sa z toho vyvodiť ponaučenie: že despotov a vodcov, u ktorých sa prejaví choromyseľnosť, by mali pri prvej príležitosti odstaviť," dodal.

Duterte (73) je prvým filipínskym prezidentom, ktorý navštívil Izrael. Vláda ho privítala srdečne, hoci si vyslúžila kritiku za to, že prijala lídra obviňovaného z porušovania práv pri tvrdých zásahoch proti dílerom drog. Polícia od Duterteho nástupu do úradu v roku 2016 údajne zabila pri brutálnych protidrogových akciách vyše 4500 ľudí.

Témou rozhovorov Duterteho a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua mal byť údajne aj predaj zbraní Filipínam. Izrael v minulosti súhlasil, že predá filipínskej štátnej polícii útočné pušky. Netanjahu zdôraznil na stretnutí dlhoročné priateľstvo medzi oboma krajinami a tiež pripomenul, že Filipíny prijímali židovských utečencov po druhej svetovej vojne. Filipíny boli aj jediným ázijským štátom, ktorý hlasoval za vznik Izraela.

Viac o téme: Adolf HitlerRodrigo DuterteJad va-šem
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu