Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zverejnili výsledky najväčšej ankety v histórii Európy: Striedanie letného a zimného času sa skončí

Hodiny
Hodiny (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Jednoznačný výsledok. Obyvatelia krajín Európskej únie sa rozhodli, že meniť čas dvakrát do roka sa im už nechce. Vyjadrila sa tak drvivá väčšina z takmer 5 miliónov ľudí, ktorí pred niekoľkými týždňami hlasovali v online dotazníku.

Ako informujú nemecké noviny Westfalenpost, za zrušenie zmeny času podľa zddroja z Bruselu hlasovalo viac ako 80% respondentov. V prieskume, ktorý bežal od 4. júla do 16. augusta, svoj názor vyjadrilo viac ako 4,6 milióna obyvateľov starého kontinentu.

O výsledkoch hlasovania by dnes mala diskutovať Európska komisia. Jej hovorca Margaritis Schinas podľa portálu Euractiv pripomenul, že prieskum „nebol referendom a že Európsky parlament bude mať aj v tejto otázke svoje významné slovo".

Posledné slovo však v konečnom dôsledku budú mať samotné krajiny. Je teda možné, že čas si poslednýkrát posunieme už 28. októbra tohto roka. Ako komisia, ani Brusel ale nerátajú s tým, že by sa čas mal zjednotiť alebo by sa zrušili časové pásma.

Pri súčasnej právnej úprave sa v EÚ dvakrát do roka posúva čas, aby sa zohľadnila meniaca sa dĺžka dostupnosti denného svetla a aby sa v danom období využilo čo najlepšie. 

Vo väčšine členských štátov únie je letný čas dlhoročnou tradíciou, ktorá siaha až do obdobia prvej a druhej svetovej vojny, respektíve do čias ropnej krízy 70. rokov, keď bolo hlavným účelom letného času šetriť energiu. Letný čas na úrovni EÚ funguje od 80. rokov 20. storočia

Viac o téme: Zmena času
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu