Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kiska telefonoval s Porošenkom: Zaujímal ho aj stav Sencova, ktorý drží hladovku

Andrej Kiska a Petro Porošenko
Andrej Kiska a Petro Porošenko (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska dnes telefonoval s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a zablahoželal mu k štátnemu sviatku Ukrajiny – Dňu nezávislosti. Kiska povzbudil Ukrajinu na pokračovanie v reformách a potvrdil, že Slovensko bude aj naďalej podporovať Ukrajinu na jej ceste do Európskej únie.

Prezident Porošenko informoval, že ekonomická situácia v krajine sa postupne zlepšuje. Potvrdil tiež, že boje na východe krajiny naďalej pokračujú, vrátane tragických strát na životoch. Andrej Kiska sa zaujímal aj o aktuálnu situáciu s väzneným ukrajinským režisérom Olegom Sencovom, ktorý bol odsúdený v mene Ruskej federácie na 20 rokov za údajné organizovanie teroristickej skupiny na Kryme, teda mimo jej územia.

Odporca ruskej anexie Krymu Oleg Sencov drží už viac ako 100 dní hladovku za prepustenie ďalších nelegálne väznených občanov Ukrajiny z ruských väzníc. Porošenko prezidenta Slovenskej republiky informoval o veľmi zlom zdravotnom stave ukrajinského režiséra, čo Kiska prijal s veľkým znepokojením. Prezident Slovenskej republiky ukrajinskému prezidentovi potvrdil oficiálne postoje Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ako aj Európskej únie, volajúce po prepustení nelegálne väznených občanov Ukrajiny. Uviedol, že to nie je len politický, či justičný prípad.

Prepustenie občanov Ukrajiny je dnes v nespochybniteľnom záujme ochrany ich života a zdravia. Zopakoval tiež, že Slovensko považuje Krym za územie Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach. Obaja prezidenti sa dohodli na osobnom stretnutí počas Valného zhromaždenia OSN v New Yorku v septembri tohto roku.

Viac o téme: Andrej KiskaPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu