Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Českí diplomati vyrokovali v Sýrii prepustenie dvoch humanitárnych pracovníkov: Pristáli v Prahe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Hassan Ammar)

PRAHA - Českým diplomatom sa podarilo vyrokovať prepustenie dvoch humanitárnych pracovníkov nemeckej mimovládnej organizácie, ktorých zatkli v Sýrii. Vo štvrtok to oznámilo české ministerstvo zahraničných vecí s tým, že do Damasku vycestoval minister zahraničia Jan Hamáček, ktorý dvoch mužov vo vládnom špeciáli privezie vo štvrtok popoludní do Prahy.

Dvaja prepustení spolupracovníci nemeckej mimovládnej organizácie, ktorých Sýria prepustila po niekoľkomesačnom väznení vďaka iniciatíve Česka, pristáli vo štvrtok na palube českého vládneho špeciálu v Prahe.

Jedným z nich je nemecký občan, potvrdil veľvyslanec spolkovej republiky v Prahe Christoph Israng, ktorý vyjadril radosť nad tým, že sú obaja prepustení vzhľadom na okolnosti na tom dobre. Podľa slov veľvyslanca by k prepusteniu dvojice v tejto podobe nebolo prišlo bez rýchlej a nebyrokratickej pomoci "českých priateľov", vyplýva zo správy nemeckej tlačovej agentúry DPA.

Česká veľvyslankyňa v Sýrii Eva Filipi, ktorej sa podarilo dosiahnuť prepustenie dvojice, je často kritizovaná za to, že má až príliš blízke vzťahy s prezidentom Bašárom Asadom, a najmä opozícia požaduje, aby bolo české zastúpenie v Sýrii zatvorené. Praha má totiž v Damasku ambasádu ako jediná členská krajina EÚ a zastupuje tam i Spojené štáty.

Šéf českej diplomacie Jan Hamáček, ktorý na palube vládneho špeciálu absolvoval vo štvrtok let Praha-Damask a späť, uviedol pre DPA, že na oboch prepustených sú evidentné útrapy, ktorými prešli. Rýchle prvotné lekárske vyšetrenie na palube špeciálu však ukázalo, že ani jeden z nich nemá závažné zdravotné problémy. Sýrčania ich údajne zadržali pre podozrenie z ilegálneho prekročenia iracko-sýrskej štátnej hranice. Prepravili ich do väzenského zariadenia pri Damasku.

Viac o téme: VyjednávanieSýriaČeskí diplomati
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu