Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Austrália okamžite koná: Piatim ľuďom, ktorí sa pridali k Daeš, odňali občianstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

CANBERRA - Austrália odňala štátne občianstvo piatim osobám, ktoré sa pred niekoľkými rokmi pridali k teroristickej organizácii Daeš v Sýrii a Iraku. Oznámila to vo štvrtok austrálska vláda.

Podľa jej vyhlásenia, ktoré priniesla agentúra DPA, ide o troch mužov a dve ženy s dvojakým občianstvom. Do Austrálie majú odteraz vstup zakázaný. Totožnosť pätice vláda nezverejnila. Austrálsky minister vnútra Peter Dutton uviedol, že tieto osoby "konali proti záujmom Austrálie zapojením sa do terorizmu a účinne sa rozhodli opustiť austrálsku komunitu".

"Odobratie austrálskeho občianstva osobám s dvojakým občianstvom zapojeným do terorizmu je kľúčovou súčasťou reakcie Austrálie na medzinárodný násilný extrémizmus a terorizmus," poznamenal Dutton. Austrália označila Daeš za teroristickú organizáciu v máji 2016. Podľa vládnych údajov sa pridalo k Daeš približne 230 Austrálčanov, viac ako 90 z nich v bojoch zahynulo.

Odobratie občianstva pätici je krokom, ktorý učinila vláda po druhý raz. Na základe protiteroristického zákona, ktorý platí od decembra 2015 a vzťahuje sa iba na osoby s dvojakým občianstvom, po prvý raz odňala občianstvo vlani vo februári, a to bojovníkovi Daeš Khaledovi Sharroufovi. Ten o niekoľko mesiacov neskôr údajne zahynul pri americkom leteckom útoku v Sýrii. Podľa týždenníka Weekend Australian mal aj libanonské občianstvo.

Tzv. Komisia pre odňatie občianstva - zložená zo spravodajských dôstojníkov, policajtov, byrokratov a právnikov - rozhodla o Sharroufovom prípade začiatkom roka 2017. Peter Dutton, vtedy ešte ako minister pre imigráciu a ochranu hraníc, následne vyhlásil jeho občianstvo za neplatné. Sharrouf odišiel do Sýrie za džihádistami Daeš v roku 2013. Známym sa stal v roku 2014, keď zverejnil na sociálnych sieťach fotografiu svojho vtedy sedemročného syna, ako drží sťatú hlavu sýrskeho vojaka.

Viac o téme: ObčianstvoAustráliaDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu