Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Dramatické momenty pádu lietadla v Mexiku: Pasažier natočil VIDEO, z ktorého ide strach

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: YouTube, SITA/AP/Red Cross Durango/Alberto Herrera)

MEXIKO - Nehodu lietadla, ktoré havarovalo v utorok krátko po štarte v severomexickom štáte Durango a ktorú prežili všetci ľudia na palube, označujú mexické médiá za "zázrak z Duranga". Dramatické zábery priamo zvnútra stroja dosvedčujú, že pasažieri aj posádka sa doslova druhýkrát narodili. Na amatérskom videu natočenom na mobilný telefón počuť výkriky hrôzy.

Zázrak v Mexiku: Havária lietadla s viac ako sto ľuďmi na palube, nikto nezahynul

Stroj Embraer 190 spoločnosti Aeromexico vzlietol v utorok popoludní miestneho času (neskoro večer SELČ) z letiska v meste Durango a mieril do viac ako 500 kilometrov vzdialenej metropoly Mexiko. Krátko po štarte však začal klesať a spadol na neďaleké pole.

Všetkým 99 pasažierom aj štyrom členom posádky sa podarilo havarované lietadlo včas opustiť. Podľa leteckého experta Guillerma Galvána k tomu prispel aj dobrý stav lietadla, ktorého trup sa po páde síce rozlomil, ale zostal pevný. Stroj tiež našťastie zostal v horizontálnej polohe.

Ústrednú úlohu podľa Galvána zohrala posádka, ktorá správne dodržala postupy v prípade núdze a pomohla cestujúcim pri rýchlej evakuácii. Tiež samotní cestujúci si podľa tohto experta viedli dobre, keď napriek chaosu a dymu trosky rýchlo opustili.

V Mexiku havarovalo lietadlo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Red Cross Durango via AP)

"Keď sme vyšli na štartovaciu dráhu, viditeľnosť sa veľmi znížila. Lietadlo vzlietlo, ale zrazu sa začalo nakláňať a potom sme spadli. Bol to tvrdý náraz, najprv som si myslela, že pilot znovu pristál," povedala médiám Jacqueline Floresová (47), ktorá cestovala so šestnásťročnou dcérou.

"Všade boli popadané kufre, deti kričali, okolo bol dym," opísala Floresová dramatickú situáciu. Náhle ale uvidela dieru pri krídle. "Rýchlo som odopla dcére pás a povedala jej 'musíme skočit'," uviedla pre server BBC Mundo žena, ktorá si pri skoku vyvrtla členok. "Členok vôbec nevadí, je zázrak, že sme všetci prežili," dodala.

Podľa guvernéra sa len dve osoby zranili vážne. Jednou z nich je pilot Carlos Galván, ktorý sa musel podrobiť operácii chrbtice, a druhou je dievča, ktoré utrpelo popáleniny na 25 percentách tela. Ľahké zranenia utrpelo okolo 50 ľudí.

Príčina nešťastia sa vyšetruje, podľa guvernéra štátu Durango ale bolo dôvodom nehody zrejme zlé počasie. Lietadlo štartovalo v búrke, takže sa mohlo stať neovládateľným kvôli silnému nárazu vetra.

Viac o téme: NehodaPádLietadloMexiko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu