Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Džihádisti opäť desia! VIDEO unesených civilistov, zúfalá prosba o život pred popravčou čatou

Alessandro Sandrini Zobraziť galériu (2)
Alessandro Sandrini (Zdroj: Twitter / Mr. Revinsky)

TOKIO - Bližšie neupresnená islamistická skupina zverejnila videonahrávky s dvojicou rukojemníkov, ktorí sú údajne zadržiavaní v Sýrii. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním sa na organizáciu organizáciu SITE, ktorá monitoruje činnost extrémistov.

Japonský novinár Džumpei Jasuda a Talian Alessandro Sandrini sa objavujú na dvoch rôznych videozáznamoch, ktoré sa ale navzájom veľmi podobajú. Obaja muži na nich kľačia pred múrom a majú na sebe oranžové kombinézy. Vedľa nich stoja ozbrojenci celí v čiernom a s kuklou na hlave.

Jasuda o sebe v 20-sekundovom videu tvrdia, že je Kórejčan, ale hovorí po japonsky. Uvádza, že nahrávka odfotil 25. júla. Novinár sa sťažuje, že je vo veľmi zlej situácii a prosí o čo najrýchlejšiu záchranu.

Japonská vláda dnes podľa agentúry AP oznámila, že vyvíja maximálne úsilie, aby Japonca zrejme zadržiavaného radikálmi v Sýrii oslobodila. Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga na tlačovej konferencii vyjadril presvedčenie, že muž z videonahrávky je skutočne japonský novinár na voľnej nohe Jasuda. Bližšie podrobnosti o krokoch japonských úradov na záchranu reportéra odmietol povedať.

Sandrini uvádza iný dátum vzniku videa, a síce 19. júla. Hovorí, že je to jeho posledná žiadosť o oslobodenie smerovaná talianskej vláde. Taliansky rukojemník bol podľa správ talianskych médií unesený v Turecku v októbri 2016 a následne prevezený do Sýrie. Údajne pochádza z Brescie a má okolo 32 rokov, píše agentúra AFP.

Jasudu zrejme uniesli bojovníci sýrskej odnože teroristickej siete al-Kájda, fronty An-Nusrat, na severe Sýrie v roku 2015. V uplynulom roku sa objavilo na internete niekoľko videonahrávok, na ktorých bol pravdepodobne Jasuda ako rukojemník zachytený, uviedla agentúra AP.

Džumpei Jasuda
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter / Mr. Ravinsky)

Jasuda začal pôsobiť ako reportér na Blízkom východe krátko po roku 2000. V roku 2004 bol zajatý spoločne s ďalšími tromi Japonci v Iraku, ale bol prepustený, keď jeho oslobodenie dohodli s únoscami islamskí duchovní.

Do Sýrie sa naposledy vydal v júni 2015, aby informoval o svojom novinárskom kolegovi Kendžim Gotoovi, ktorý bol unesený a zabitý teroristami z organizácie Daeš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu