Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Egyptské sily hlásia obrovský úspech: Na Sinaji zabili najmenej 52 militantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Tatan Syuflana)

KÁHIRA - Najmenej 52 militantov zabili v uplynulých dňoch na nepokojnom severe Sinajského polostrova egyptské ozbrojené sily. Vyplýva to z ich nedeľňajšieho vyhlásenia, ktoré priniesla agentúra AP.

Vojaci počas operácií okrem iného zatkli 49 militantov, zničili 26 úkrytov a skladov zbraní a znefunkčnili 64 výbušných zariadení, uviedli ozbrojené sily. Podľa AP však nie je možné tieto tvrdenia nezávisle overiť, keďže prístup na sever Sinaja je obmedzený. Egyptské ozbrojené sily taktiež informovali, že v pásme Západnej púšte a na juhu krajiny letectvo zničilo 32 vozidiel, v ktorých boli zbrane a munícia.

Vo februári 2018 spustil egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí rozsiahlu operáciu zameranú proti islamským militantom na Sinajskom polostrove, ktorí zintenzívnili útoky po tom, čo armáda zvrhla v roku 2013 islamistického prezidenta Muhammada Mursího.

Militanti sa vyhlásili za odnož teroristickej organizácie Daeš a útočili najmä na bezpečnostné zložky a kresťanskú menšinu žijúcu v tejto moslimskej krajine. Sísího operácia prebieha za účasti pozemných, námorných i vzdušných síl a týka sa oblastí severného a stredného Sinaja, niektorých častí delty Nílu a pásma Západnej púšte pozdĺž hranice s Líbyou.

Viac o téme: MilitantiOzbrojené silyEgyptSinaj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu