Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Maďarsku silnejú extrémistické nálady: Expredseda Jobbiku zakladá nové radikálne hnutie

László Toroczkai
László Toroczkai (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Maďarské radikálne Hnutie naša domovina je už právoplatne politickou stranou, informovalo vo štvrtok internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság.

Podpredsedníčka hnutia Dóra Dúróová uviedla, že súd v utorok rozhodol o zaregistrovaní strany a pripomenula, že prvú žiadosť o registráciu súd zamietol, právoplatný verdikt padol až po jej doplnení. Dúróová v komerčnej televízii ATV povedala, že ďalším krokom bude vytvorenie odborných kabinetov strany, medzi ktorými bude aj kabinet pre rómske záležitosti. "Vrátime sa k radikálnym základom, ktoré kedysi charakterizovali bývalú (ultrapravicovú) stranu Jobbik," zdôraznila podpredsedníčka.

Na otázku, či hnutie bude organizovať aj pouličné demonštrácie, radikálna politička odpovedala, že strana zohľadní spoločenské požiadavky, avšak podľa jej názoru v súčasnej dobe o protesty v uliciach nie je záujem. V súvislosti s dávnejšími akciami Maďarskej gardy, ktorá sa k Jobbiku viazala, Dúróová pripomenula, že v tých časoch v niektorých obciach Maďarska vládlo bezprávie, a stalo sa, že matky s deťmi sa neodvážili ísť na ulicu, preto bolo potrebné uskutočniť demonštratívne pochody. 

Za člena novej strany sa podľa jej slov doposiaľ prihlásilo zhruba 2000 ľudí, z nich veľká časť opustila Jobbik. Starosta obce Ásotthalom a bývalý predseda Jobbiku László Toroczkai, ktorý bol z tohto politického subjektu vylúčený za pokus o vytvorenie radikálnej platformy v strane, oznámil vytvorenie novej strany 25. júna.

Hnutie naša domovina vzniklo z platformy Jobbiku Naša domovina. Toroczkai vznik strany oznámil spolu s nezávislou parlamentnou poslankyňou, bývalou hovorkyňou a zástupkyňou predsedu parlamentnej frakcie Jobbiku Dúróovou. Obaja ostro kritizovali Jobbik za to, že sa vzdal radikálnej línie.

Viac o téme: MaďarskoLászló ToroczkaiHnutie maša domovina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu