Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Už dnes vypukne na cestách dovolenkové šialenstvo: Vodičov čaká jeden z najhorších víkendov roka!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: essaynparagraph.com)

BERLÍN/VIEDEŇ - Vodičov smerujúcich na juh Európy čaká jeden z najnáročnejších víkendov roka. Vo dvojici veľkých spolkových krajín - v Bavorsku a Bádensko-Württembersku - totiž začínajú školské prázdniny. Najväčšie komplikácie nemecký autoklub ADAC očakáva v popoludňajších hodinách, a to vo všetky tri dni od piatku až do nedele.

Idete autom do tejto dovolenkovej destinácie? Vodiči hlásia, pripravte si pevné nervy!

"Kto tento víkend musí na diaľnicu, potrebuje enormnú trpezlivosť," varuje ADAC. Vo víkendovej doprave na seba totiž narazia ľudia mieriaci na dovolenku z dvojice južných spolkových krajín aj cestujúcich zo spolkových krajín, ako sú Sasko, Hesensko alebo Dolné Sasko, ktorí sa naopak budú vracať späť, pretože tam čoskoro začne škola. Autoklub preto odporúča s cestou počkať až na utorok alebo stredu.

Nemecko

V Nemecku sa varovanie pred zápchami týka prakticky všetkých hlavných diaľničných ťahov, najmä tých smerujúcich zo severu na juh. Konkrétne ide napríklad o diaľnice A 1 medzi Kolínom nad Rýnom a Hamburgom, A2 medzi Dortmundom a Hannoverom, A 7 medzi Hamburgom a Füssenom na hraniciach s Rakúskom alebo A 9 z Berlína do Mníchova.

Práve Berlín s Mníchovom a ich okolie majú cez víkend patriť k najproblematickejším miestam z dopravného hľadiska. Vodičom môže skomplikovať situáciu silná premávka tiež na diaľniciach A8, A 95 a A 96 smerujúcich z bavorskej metropoly k rakúskym hraniciam.

Už dnes vypukne na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Rakúsko a Maďarsko

Zápcham zrejme neunikne ani táto alpská krajina, v ktorej sa problémy očakávajú na diaľnici A 1 medzi Salzburgom a Viedňou aj na diaľniciach A 10 a A 13 smerujúcich k hraniciam so Slovinskom, respektíve Talianskom. Komplikácie možno očakávať aj na rakúskej diaľnici A 9, ktorá sever krajiny cez Graz spája so Slovinskom. Rakúsky autoklub ÖAMTC ďalej varuje pred hustou dopravou smerom do Maďarska, lebo v Budapešti sa cez víkend konajú preteky Formuly 1, čo sa nepriaznivo prejaví na diaľnici A 4 z Viedne na východ.

Dopravná zápcha
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Taliansko a Slovinsko

Dopravná situácia nebude lepšia ani v Taliansku či Slovinsku. V Taliansku sa čakajú komplikácie okrem iného na dvojici diaľnic smerujúcich od rakúskych hraníc na juh - A 22 a A 23.

V Slovinsku bude problematické spojenie od rakúskych hraníc do Ľubľany a diaľnica A 2 smerujúca odtiaľ do chorvátskej metropoly Záhrebu aj spojenie od Grazu cez Maribor do Chorvátska. Zápchy sa asi nevyhnú ani ceste E61 a diaľnici A1, ktoré tvoria spojnicu medzi Rakúskom, Ľubľanou a slovinským prístavným mestom Koper.

Už dnes vypukne na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Chorvátsko

Taktiež v Chorvátsku sa čaká nával áut. Pocítia ho predovšetkým vodiči na diaľnici A 1 medzi Záhrebom, Zadarom a Splitom. ADAC tu varuje najmä pred zápchami pri mýtnych bránach. Komplikované bude tiež spojenie medzi Záhrebom a Rijekou, ako aj cesta odtiaľ do talianskeho Terstu. Jednoduché to vodiči nebudú mať ani na komunikáciách vedúcich pozdĺž pobrežia a v okolí Plitvických jazier.

Viac o téme: DovolenkaPrázdninyNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu