Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zázrak po obrovskej dráme: Hrdinovia to zvládli, FOTO chlapci aj s trénerom sú vonku z jaskyne

Mladí futbalisti aj tréner sú úspešne zachránení. Zobraziť galériu (12)
Mladí futbalisti aj tréner sú úspešne zachránení. (Zdroj: SITA/AP/Vincent Thian, Facebook)

MAE SAI - Zo zaplavenej jaskyne na severe Thajska sa už podarilo zachrániť všetkých štyroch zostávajúcich mladých futbalistov aj ich trénera, ktorí tam boli uväznení viac ako dva týždne. Informovali o tom zástupcovia thajských jednotiek SEAL s tým, že ešte čakajú na lekára a troch svojich členov, ktorí boli s chlapcami od prvého dňa, keď ich našli.

Zázrak po obrovskej dráme:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Facebook)

Záchranári odštartovali riskantnú trojdňovú záchrannú operáciu v nedeľu, pričom počas prvých dvoch dní z jaskyne vyslobodili osem chlapcov. Dnešná akcia sa začala krátko po 10:00 miestneho času (5:00 stredoeurópskeho letného času) a zúčastnilo sa na nej 19 potápačov.

Chlapcov bolo potrebné z jaskyne vytiahnuť napriek tomu, že to bola veľmi riskantná operácia. V oblasti sa totiž začína obdobie dažďov a ich záchrana by už o niekoľko dní neprichádzala do úvahy. Na akcii sa podieľali potápači z Thajska i zo zahraničia.

Zázrak po obrovskej dráme:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP/Elon Musk)

Chlapcov a ich trénera museli postupne jedného po druhom previesť zložitým jaskynným systémom vrátane chodieb, ktoré sú až po strop zaplavené vodou. Na tento účel sa chlapci učili základy potápania, hoci doteraz s ním nemali žiadne skúsenosti.

Zázrak po obrovskej dráme:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Oblasť na severe Thajska bičoval v pondelok neskoro večer hustý dážď, ale sústavný lejak trval aj v utorok. Keď potápači vyviedli v pondelok večer z jaskyne štyroch chlapcov, úrady naznačili, že záchranná akcia bude pokračovať aj tretí deň. Avšak takisto varovali, že hustý lejak môže ich úsilie pribrzdiť.

Thajskí záchranári pokračujú vo
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Thian)

Záchranné misie trvali takmer pol dňa. Pondelková misia zabrala okolo deväť hodín, teda o dve hodiny menej než nedeľná.

Zázrak po obrovskej dráme:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Vincent Thian)

Návšteva Elona Muska

Miliardár, inžinier, vynálezca, vizionár a úspešný podnikateľ v oblasti novátorských technológií Elon Musk v utorok ráno na Twitteri oznámil, že navštívil zaplavenú jaskyňu a nechal tam miniponorku pre prípadné využitie v budúcnosti. Musk na Twitteri napísal: "Práve som sa vrátil z jaskyne číslo 3." Myslel tým veliteľské centrum záchranárov nachádzajúce sa priamo v jaskynnom komplexe. Na sociálnej sieti zverejnil aj fotografie z vnútra jaskyne a video zachytávajúce ľudí, ako sa brodia priestorom po pás vo vode.

Elon Musk navštívil zaplavneú
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Twitter/ラット・スパーブ)

Musk ponúkol potápačom ponorku "vo veľkosti dieťaťa", nazvanú Diviak - po detskom futbalovom tíme. Ponorka by mohla v záchrannej operácii pomôcť. Musk zverejnil aj videá ponorky, ako ju testujú v Kalifornii v bazéne s umelo vytvorenými úzkymi chodbami, podobnými tým v jaskyni.

Elon Musk navštívil zaplavneú
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: Twitter/ラット・スパーブ)

Zachránení chlapci sú v poriadku

Osem chlapcov zachránených z čiastočne zaplavenej jaskyne na severe Thajska má "vynikajúcu náladu" a tiež odolný imunitný systém, pretože sú to trénovaní futbalisti. V utorok to oznámil predstaviteľ thajského ministerstva pre verejné zdravotníctvo, ktorého citovala tlačová agentúra AP.

Zázrak po obrovskej dráme:
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit)

Podľa predstaviteľa prví štyria zachránení chlapci, vo veku 12 až 16 rokov, môžu teraz konzumovať obvyklú stravu, avšak "nič "pikantné". Dvaja z chlapcov majú zrejme pľúcnu infekciu, ale všetci ôsmi sú vo všeobecnosti "zdraví a usmievaví". 

"Tieto deti sú futbalisti, takže majú odolný imunitný systém", dodal predstaviteľ. "Sú šťastní, že sa dostali von z jaskyne, a ešte podstúpia psychologické hodnotenie," vysvetlil. Druhá štvorčlenná skupina chlapcov zachránených v pondelok je vo veku 12 až 14 rokov. Niektorých chlapcov už videli členovia rodiny, ale iba spoza sklenenej steny. Chlapci zostanú v nemocnici najmenej sedem dní. Hlboko v jaskyni sú ešte uviaznutí štyria chlapci a ich 25-ročný tréner.

Záchranná akcia časť 3 sa začína

Tretia operácia zameraná na vyslobodenie zvyšných štyroch chlapcov a ich 25-ročného trénera z čiastočne zaplavenej jaskyne sa v utorok začala na severe Thajska, informuje agentúra AP s odvolaním sa na miestnych predstaviteľov.

Autá smerujú k diere
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP)

Záverečná fáza záchrannej operácie sa začala v skorších ranných hodinách než v nedeľu a pondelok v dôsledku hrozby, že v oblasti spadne viac zrážok. Na akcii sa podieľa 19 potápačov a očakáva sa, že potrvá dlhšie než predchádzajúce dve operácie - okrem štyroch chlapcov a ich trénera totiž plánujú vyniesť aj jedného lekára a troch príslušníkov thajského námorníctva, ktorí sa spolu s uviaznutým futbalovým tímom nachádzajú v jaskyni.

Záchranári kráčajú ku vchodu
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Sakchai Lalit)

Vonku sú už potápači aj lekár

Z čiastočne zaplavenej jaskyne Tcham Luang Nang Non v Thajsku sa dostali v utorok do bezpečia aj lekár a traja potápači z thajskej elitnej námornej jednotky, ktorí vnútri po celý čas poskytovali podporu skupine uviaznutých chlapcov a ich trénerovi.

Oznámil to v utorok večer miestneho času Narongsak Osatanakorn, vedúci záchrannej operácie a guvernér provincie Čiang Rai, podľa ktorého sa tak misia úspešne zavŕšila, uviedla agentúra AP. Elitní potápači zverejnili na Facebooku fotografiu usmievajúcich sa štyroch mužov v potápačských oblekoch a v slnečných okuliaroch tesne po ich výstupe von z podzemia, kde strávili spolu s chlapcami niekoľko dní. "Podarilo sa nám niečo, čo nikto nepovažoval za možné," povedal Osatanakorn po skončení 18-dňovej drámy.

Skupina 12 mladých futbalistov s trénerom uviazla v jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non ešte 23. júna. V nedeľu a pondelok sa potápačom podarilo vyslobodiť každý deň štyroch chlapcov. Posledných štyroch chlapcov aj s trénerom vyviedli z podzemia v utorok.

Viac o téme: ZáchranaJaskyňaFutbalistiChlapciThajsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu