Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Po veľkej a úspešnej akcii môžu odísť domov: Zahraniční záchranári odchádzajú z Thajska

Zahraniční záchranári opustili krajinu. Zobraziť galériu (2)
Zahraniční záchranári opustili krajinu. (Zdroj: SITA/Thai NavySEAL Facebook Page via AP)

MAE SAI - Po záchrannej akcii zameranej na vyslobodenie futbalového tímu z jaskynného komplexu na severe Thajska opustili vo štvrtok medzinárodní členovia operácie krajinu, informuje agentúra DPA.

Na cestu domov sa vybrala viac než desiatka elitných potápačov z Austrálie, Británie i ďalších krajín. Aj potápači thajského námorníctva opustili provinciu Čiang Rai, kde sa jaskynný komplex Tcham Luang Nang Non nachádza. Všetci 12 mladí futbalisti vo veku od 11 do 16 rokov a ich 25-ročný tréner sú hospitalizovaní v nemocnici v provinčnom hlavnom meste Čiang Rai a podľa vyjadrení lekárov sú v dobrom zdravotnom i psychickom stave.

Po veľkej a úspešnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Thai NavySEAL Facebook Page via AP)

Tím navštívil málo preskúmanú jaskyňu ešte 23. júna po tréningu, uviazol však vnútri po tom, čo prívalová povodeň zablokovala východ z jaskyne. Poslední členovia skupiny mohli byť vyslobodení až po 17 dňoch.

Armáda ešte pred odchodom thajských potápačov z provincie zverejnila videozáznam, ktorý zachytáva časť záchrannej akcie. Na zázname je vidieť, ako potápači spolu s chlapcami vychádzajú zo zaplavenej jaskyne. Doposiaľ nezverejnili fotografie ani videozáznam zo samotnej potápačskej akcie s chlapcami, ktorá prebiehala pod vodou. Operácia si vyžiadala jednu obeť - v piatok 6. júla prišiel v dôsledku nedostatku kyslíka o život bývalý potápač thajskej elitnej námornej jednotky, ktorý sa na akcii podieľal ako dobrovoľník.

Thajské úrady v súčasnosti uvažujú, že v jaskyni zriadia na pamiatku náročnej záchrannej akcie umelecké múzeum. Predstavitelia rezortu turizmu v oblasti dúfajú, že ju navštívia aj turisti zo zahraničia, keďže záchrannú akciu sledovali ľudia na celom svete, píše DPA.

Viac o téme: ZáchranáriJaskyňaThajsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu