Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chlapci sú uviaznutí v thajskej jaskyni už takmer dva týždne: Pokúšať sa o únik nie je možné

Uviazli v jaskyni. Zobraziť galériu (2)
Uviazli v jaskyni. (Zdroj: SITA/Tham Luang Rescue Operation Center via AP)

MAE SAI - Z lekárskeho posudku 12 chlapcov a ich futbalového trénera, ktorí uviazli v jaskyni v Thajsku, vyplýva, že je príliš nebezpečné skúšať ich vyviesť zo zaplavenej jaskyne. Informovala o tom vo štvrtok televízia CNN s odvolaním sa na člena thajského vojenského námorníctva, ktorý nebol oprávnený hovoriť s médiami.

Nový lekársky posudok ukázal, že dvaja chlapci a tréner trpia vyčerpanosťou v dôsledku podvýživy. Potápači im tiež začali vháňať kyslík do komory, v ktorej sa nachádzajú. Na tento víkend hlásia viac dažďových zrážok, čo núti záchranárov rýchlo vymyslieť plán na vyvedenie chlapcov predtým, ako sa hladina vody v jaskyni ešte zvýši.

Chlapci sú uviaznutí v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Royal Thai Navy Facebook Page via AP)

Každý deň vypumpujú z jaskynného komplexu množstvo vody, ale úzke, kľukaté priechody sú stále zaplavené, čo znamená, že jedinou cestou von je v súčasnosti riskantné plávanie pod vodou s pomocou profesionálnych potápačov.

Tým po vstupe do jaskyne trvá šesť hodín, kým sa dostanú k mladým futbalistom a päť hodín, kým sa vrátia k vchodu do jaskyne. Deti vo veku 11 až 16 rokov a ich 25-ročný futbalový tréner sú už v jaskyni už takmer dva týždne. Vydali sa na prieskum jaskyne, pričom si so sebou vzali baterky na svietenie a jedlo. V dôsledku silného dažďa ich však v podzemí prekvapili náhle záplavy, ktoré im znemožnili dostať sa von.

Jaskynný komplex Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai je štvrtý najrozsiahlejší v Thajsku a rozprestiera sa na ploche desiatich kilometrov. Nachádza sa zhruba 1000 kilometrov severne od metropoly Bangkok blízko hraníc s Mjanmarskom. V dôsledku ťažkého terénu ide o málo známe a značne nepreskúmané miesto.

Viac o téme: JaskyňaThajsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu