Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pre uviaznutých futbalistov je stále nádej: Podmienky sa zlepšili, skúsia ich vytiahnuť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Tham Luang Rescue Operation Center via AP)

BANGKOK - Priaznivé počasie a klesajúca hladina vody vytvorili podmienky na vyslobodenie 12 chlapcov a ich futbalového trénera z jaskyne na severe Thajska. Táto situácia sa však skončí, keď znova začne pršať, oznámil v sobotu guvernér provincie Čiang Rai, ktorý vedie záchrannú operáciu.

Guvernér Narongsak Osatanakorn podľa agentúry AP povedal, že záchranári čakajú na príchod dvoch skupín potápačov-dobrovoľníkov, ktorí by mali na miesto doraziť neskôr v priebehu soboty alebo v nedeľu. Následne budú pripravení začať s vyťahovaním uviaznutých z jaskyne Tcham Luang Nang Non.

"Plánom, ktorého som sa držal od začiatku, je, že musíme tieto deti vyviesť a určujúcim faktorom je mať tam čo najmenej vody," uviedol guvernér. Z jaskyne sa podľa neho poradilo odčerpať toľko naplavenej vody, koľko sa len dá, "ak však bude pršať... nevieme, akým iným rizikovým faktorom budeme vystavení". Varoval tiež pred zvyšovaním hladiny oxidu uhličitého v jaskyni.

Pre uviaznutých futbalistov je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Royal Thai Navy Facebook Page via AP)

Mladí futbalisti a ich tréner sú v jaskyni už dva týždne. Na prieskum jaskyne sa vydali 23. júna, pričom si so sebou vzali baterky na svietenie a jedlo. V dôsledku silného dažďa ich však v podzemí prekvapili náhle záplavy, ktoré im znemožnili dostať sa von.

Thajské orgány teraz bojujú s časom a pokúšajú sa zo zatopených chodieb odčerpať čo najviac vody, aby mohli skupinu vyviesť ešte pred príchodom sezónnych lejakov. Záchranári uviedli, že chcú ešte počkať, kým sa chlapci naučia dostatočne dobre potápať. Ak by však začalo znova silno pršať, pokúsili by sa ich dostať von ihneď.

Pre uviaznutých futbalistov je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Tham Luang Rescue Operation Center via AP, File)

Jaskynný komplex Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai je štvrtým najrozsiahlejším v Thajsku. Nachádza sa zhruba 1000 kilometrov severne od metropoly Bangkok blízko hranice s Mjanmarskom. Vzhľadom na neprístupný terén ide o málo známe a pomerne nepreskúmané miesto.

Viac o téme: JaskyňaChlapciUviaznutíThajskoFutbaliti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu