Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Deň D pre chlapcov a trénera v jaskyni: Začala sa záchranná akcia, štyria chlapci sú už vonku

Potápači v thajskej jaskyni Zobraziť galériu (4)
Potápači v thajskej jaskyni (Zdroj: SITA/Tham Luang Rescue Operation Center via AP, File)

MAE SAI - Thajský guvernér potvrdil začiatok akcie na záchranu 12 školákov a ich trénera, ktorí boli dva týždne uväznení hlboko v útrobách jaskyne. Guvernér provincie Čiang Rai, ktorý vedie záchrannú operáciu, novinárom v nedeľu povedal, že dnes je "Deň D" a že záchrany sa zúčastňuje 13 zahraničných a päť thajských potápačov. Thajské autority požiadali v nedeľu médiá, aby opustili priestor okolo vchodu do jaskyne. Informovala o tom agentúra AP.

Guvernér uviedol, že potápači vošli do jaskyne o 10.00 hod. miestneho času a chlapci z nej budú vychádzať postupne každý s dvoma potápačmi. Podľa neho vyjdú von najskôr v nedeľu o 21.00 hod. miestneho času. Jediný spôsob, ako dostať chlapcov von, je plaviť sa po tmavých a úzkych chodbách plných kalnej vody a silných prúdov, vo vzduchu chudobnom na kyslík.

Deň D pre chlapcov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Royal Thai Navy Facebook Page via AP)

Skúsení experti na záchranu z jaskýň považujú únik pod vodou za poslednú možnosť, najmä pri ľuďoch bez skúseností s potápaním, ako sú chlapci. Cesta von z jaskyne je považovaná za obzvlášť komplikovanú kvôli zákrutám v úzkych zaplavených chodbách. Guvernér provincie Čiang Rai, ležiacej na severe Thajska, v sobotu povedal, že priaznivé počasie a klesajúca hladina vody vytvorili podmienky na vyslobodenie chlapcov z jaskyne. Dodal však, že táto situácia sa skončí, keď znova začne pršať.

Chlapci vo veku 11 až 16 rokov a ich 25-ročný tréner sa vydali na prieskum jaskyne, pričom si so sebou vzali baterky na svietenie a jedlo. V dôsledku silného dažďa ich však v podzemí prekvapili náhle záplavy, ktoré im odrezali cestu von z jaskyne a znemožnili záchranárom nájsť ich po dobu 10 dní. Jaskynný komplex Tcham Luang Nang Non v provincii Čiang Rai je štvrtý najrozsiahlejší v Thajsku a rozprestiera sa na ploche desiatich kilometrov.

Už 4 chlapcov vyviedli zo zatopenej jaskyne

Potápači podieľajúci sa na záchrannej operácii v thajskom jaskynnom komplexe Tcham Luang Nang Non, kde pred 15 dňami uviazlo 12 chlapcov s trénerom, potrebujú 10-20 hodín na prípravu novej misie, povedal novinárom v nedeľu večer miestneho času guvernér provincie Čiang Rai.

Guvernér Narongsak Osatanakorn dodal, že operácia má omnoho lepší priebeh, než sa očakávalo. Akciu podľa neho pozastavili na najmenej desať hodín. Thajské úrady medzičasom znížili počet v nedeľu zachránených mladých futbalistov zo zatopeného jaskynného komplexu z pôvodne avizovaných šiestich na štyroch.

Deň D pre chlapcov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit)

Svetové médiá s odvolaním sa na thajských predstaviteľov pôvodne informovali o šiestich zachránených chlapcoch. Guvernér v nedeľu povedal, že v starostlivosti lekárov sa v nemocnici nachádzajú štyria. Všetci sú podľa neho v "perfektnom" stave. Ako doplnila televízia Sky News, z vnútorných priestorov jaskyne museli odísť pracovníci médií a všetky informácie je preto teraz omnoho ťažšie overiť.

Na televíznych záberoch z okolia jaskyne, kde je o päť hodín viac a medzičasom sa zotmelo, vidieť ako sanitky obchádzajúce od jaskyne. Austrálsky lekár, ktorí sa nachádza vo vnútri jaskyne spoločne s chlapcami rozhodol, že ako prvé pôjdu von najslabšie deti. Pretože momentálne je situácia v jaskyni najbezpečnejšia, cituje britská stanica BBC novinára Floriana Witulského.

Na operácii sa podľa guvernéra podieľalo 50 zahraničných a 40 thajských elitných potápačov. Všetkých štyroch zachránených chlapcov previezli do nemocnice, dodal. Prvý z nich vyšiel z jaskyne o 17.40 h miestneho času (12.40 SELČ).

Deň D pre chlapcov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Sakchai Lalit)

Chlapcov, ktorých v nedeľu potápači ako prvých dostali von, medzičasom letecky previezli do nemocnice 60 kilometrov južne od jaskyne. Podľa informácií agentúry DPA je jedným z nich 13-ročný Mongkol Boonpiem. Všetky zachránené deti prevážali najskôr sanitkami do provizórnej nemocnice zriadenej v blízkosti jaskyne.

Viac o téme: ZáchranaJaskyňaThajskoMae Sai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu