Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Liga brániaca hranice a blahobyt detí: Taliansky minister Salvini chcel založiť nové hnutie

Predseda talianskej koaličnej strany Liga Severu (LN) Matteo Salvini. Zobraziť galériu (2)
Predseda talianskej koaličnej strany Liga Severu (LN) Matteo Salvini. (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

RÍM - Predseda talianskej koaličnej strany Liga Severu (LN) Matteo Salvini chce spojiť úsilia partnerských politických subjektov vo viacerých krajinách, aby sa takto zabezpečilo, že agenda EÚ "nezatieni" záujmy národných štátov. Informovala o tom v nedeľu agentúra AP.

Salvini, ktorý v talianskej koaličnej vláde zastáva funkciu ministra vnútra, v nedeľu na výročnom zhromaždení členov a sympatizantov LN v severotalianskom meste Pontida vyhlásil, že chce rozšíriť svoje politické hnutie, ktoré už transformoval z regionálnej na celoštátnu politickú silu. Podľa jeho predstáv by tak v Európe mala vzniknúť "Liga líg" zjednocujúca hnutia, ktoré "chcú brániť hranice" svojich štátov a "blahobyt svojich detí".

Predseda talianskej koaličnej strany
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

Salvini predtým deklaroval, že budúcoročné voľby do Európskeho parlamentu by mali byť "referendom o elitách, bankách, financiách, prisťahovalectve a zárukách práce" a "o Európe bez hraníc s masovou migráciou a Európe, ktorá chráni svojich občanov".

Podľa talianskych médií na zhromaždenie LN do Pontidy prišlo vyše 50.000 ľudí z celého Talianska.  Zhromaždenie sa konalo v Pontide pre to, že práve v tomto meste pri Bergame sa v roku 1167 zrodila Lombardská liga - aliancia severotalianskych mestských komún (Benátky, Miláno, Cremona, Padova) proti rímsko-nemeckému cisárovi Fridrichovi I. Barbarossovi.

Prieskumy verejnej mienky v Taliansku podľa AP ukazujú, že LN je  teraz najobľúbenejšou politickou stranou v krajine. AP dodala, že Salvini má dobré vzťahy s francúzskou pravicovou političkou Marine Le Penovou a britským euroskeptikom Nigelom Farageom, svojho času lobujúcim za referendum o vystúpení Británie z EÚ, ktoré sa skončilo víťazstvom prívržencov tzv. brexitu. 

Viac o téme: LigaHnutieTalianskoMatteo Salvini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu