Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Závery kľúčového summitu v ohrození: Štáty popreli Merkelovej tvrdenia, vládna koalícia pochybuje

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

BERLÍN - V bavorskej Kresťanskosociálnej únii (CSU) panuje skepsa ohľadom zmien v prístupe k migrácii, na ktorých sa nemecká kancelárka Angela Merkelová dohodla s partnermi v Európskej únii. V sobotu v noci to naznačil vplyvný poslanec CSU Alexander Dobrindt po tom, čo Česko, Maďarsko a Poľsko dementovali, že Merkelovej prisľúbili politickú dohodu o zrýchlenom vrátení migrantov z Nemecka do krajiny EÚ, v ktorej boli registrovaní.

"Vzhľadom k odlišným prehláseniam z niektorých členských krajín Európskej únie sa dá pochybovať o tom, že sa závery summitu stanú skutočnosťou," povedal Dobrindt denníku Bild am Sonntag. Na oddelených schôdzkach sa dnes popoludní o výsledkoch summitu budú radiť vrcholní predstavitelia CSU a kancelárkinej Kresťanskodemokratickej únie (CDU).


Orbán sa pridal k Babišovi, s Merkelovou sme sa nedohodli: Je to politická kačica


Merkelová v liste koaličným partnerom z CSU a sociálnej demokracie, o ktorom v sobotu informovala agentúra DPA a ďalšie médiá, napísala, že získala od 14 krajín, vrátane Česka, Maďarska a Poľska prísľub ohľadom urýchleného návratu migrantov. Vrcholní predstavitelia týchto troch štátov, ktorí sa dlhodobo ku kancelárkinej migračnej politike stavajú kriticky, následne túto informáciu dementovali. Avšak hovorca nemeckej vlády následne uviedol, že česká strana vyjadrila ochotu rokovať o dohode ohľadom zlepšenej spolupráce pri vrátení osôb.

Otázka migrácie sesterské strany CDU a CSU rozdeľuje a hrozí zánik súčasnej vládnej koalície aj dekády trvajúceho zväzku CDU / CSU. Politici CSU chcú migrantov registrovaných v inej krajine EÚ vracať priamo z nemeckých hraníc. Merkelová jednostranný postup odmieta, chce hľadať riešenie spoločne s partnermi v EÚ.

Viac o téme: NemeckoAngela MerkelováEurópska úniaCDUCSU
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu