Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Austrálsky parlament schválil zákony proti zahraničnému zasahovaniu do politiky krajiny

Malcolm Turnbull
Malcolm Turnbull (Zdroj: SITA/AP/Rick Rycroft)

CANBERRA - Austrálsky parlament schválil balíček nových zákonov, ktoré majú zabrániť zahraničnému zasahovaniu do chodu krajiny. Legislatíva, ktorú vo štvrtok odobril Senát, sa zameriava na zahraničné zásahy do politiky a iných vnútorných záležitostí Austrálie či špionáž. Podľa austrálskej vlády je balíček zákonov najvýznamnejšou kontrašpionážnou reformou v krajine od 70. rokov minulého storočia. Schváleniu zákonov, ktoré oznámil vlani v decembri premiér Malcolm Turnbull, predchádzalo jeho niekoľkomesačné dolaďovanie komisiou pre národnú bezpečnosť.

Zákony kriminalizujú utajené, klamlivé alebo ohrozujúce akcie, ktorých úmyslom je zasahovať do demokratických procesov alebo poskytovať spravodajské informácie vládam v zahraničí. Zahŕňajú činy, ktoré nespadali pod predošlé definície špionáže, a stanovili nové trestné činy. Medzi ne už po novom patrí aj priemyselná špionáž.

Osobám, ktoré vyzradia utajené informácie, hrozia prísnejšie tresty. Jedným z kľúčových opatrení vyplývajúcich zo zákonov je tiež povinnosť identifikácie lobistov zahraničných vlád vo verejnom registri. Ako informuje spravodajský portál BBC, vláda tiež ešte dokonca roka plánuje prostredníctvom ďalšieho zákona zakázať politické dary zo zahraničia.

Turnbull oznámil návrh nových zákonov v decembri po tom, čo austrálske tajné služby varovali pred pokusmi o ovplyvňovanie domácej politiky. "Zahraničné mocnosti vytvárajú bezprecedentné a čím ďalej tým viac sofistikovanejšie pokusy o ovplyvňovanie politického procesu, odtiaľto i zo zahraničia," vyjadril sa vtedy premiér.

Aj napriek tomu, že poprel, že by zákony boli namierené priamo proti Číne, opatrenia v uplynulých mesiacoch zhoršili diplomatické napätie medzi Pekingom a Canberrou. Minulý týždeň čínsky veľvyslanec v Austrálii Čcheng Ťing-jie opätovne varoval, že "mentalita studenej vojny" oslabuje vzťahy medzi oboma krajinami.

Viac o téme: ZákonyAustráliaMalcolm Turnbull
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu