Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

FOTO Záplavy a zosuvy pôdy vo Vietname: O život už pripravili 15 ľudí, 11 je nezvestných

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/Quy Trung/ Vietnam News Agency via AP)

HANOJ - Pätnásť osôb zahynulo a ďalších 11 zostalo nezvestných v dôsledku záplav a zosuvov pôdy, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli severný Vietnam. Miestne úrady varujú pred ďalším zhoršením situácie a zvyšovaním tragickej bilancie, pretože prívalové lejaky by v tejto najviac postihnutej horskej oblasti mali pokračovať, píše agentúra Reuters.

Záplavy v štyroch provinciách boli spôsobené prudkými víkendovými lejakmi. Väčšina obetí sa utopila alebo ich pochovali zosuvy pôdy. Najviac postihnutou je provincia Lai Chau, ktorá je najmenej obývaná a aj najchudobnejšia. Úrady tam hlásia najmenej 12 mŕtvych vrátane dvoch detí. V provincii Ha Giang zahynuli dve osoby.

FOTO Záplavy a zosuvy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Quy Trung/ Vietnam News Agency via AP)

"V nadchádzajúcich dňoch sa pripravujeme na ďalšie dažde a obávam sa, že počet obetí v provincii bude naďalej stúpať, keďže 11 ľudí je stále nezvestných," zhodnotil situáciu v Lai Chau podpredseda provinčného ľudového výboru Trong Quang. V oblasti zaznamenali cez víkend 463 milimetrov zrážok. Takmer 50 domov lejaky zmietli, 264 domov poškodili a 525 ďalších zaplavila voda.

FOTO Záplavy a zosuvy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Minh Tam/Vietnam News Agency via AP)

Záplavy tiež zmietli jeden most v provincii Lai Chau a zosuvy pôdy znemožnili dopravu na niektorých komunikáciách spájajúcich provincie. Podľa prvých odhadov sa môžu škody vyšplhať na 6,15 milióna dolárov. Prudké lejaky by sa mali v regióne vyskytovať ešte aj v nasledujúcich dňoch.

Viac o téme: ZáplavyZosuvy pôdyVietnam
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu