Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

FOTO Kórejský vodca Kim opustil hranice krajiny: Historická návšteva Číny, hovorili o atomovkách

Kim Čong-un a Si Ťin-pching Zobraziť galériu (2)
Kim Čong-un a Si Ťin-pching (Zdroj: SITA/AP)

PEKING - Čínska vláda v stredu potvrdila, že severokórejský vodca Kim Čong-un navštívil Peking a stretol sa s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Išlo o prvú známu cestu Kima do zahraničia od jeho nástupu k moci v roku 2011 po smrti otca. Informácie priniesli tlačové agentúry AP a DPA.

Oficiálna čínska tlačová agentúra Sinchua uviedla, že izolovaný vodca Kim uskutočnil neoficiálnu návštevu Číny od nedele 25. marca do stredy 28. marca.

Čínsky prezident viedol rozhovor s Kimom vo Veľkej sále ľudu na Námestí Nebeského pokoja v Pekingu. Si potom so svojou manželkou Pcheng Li-jüan usporiadali banket pre Kima a jeho manželku Ri Sol-ču, dodala agentúra Sinchua. Spoločne takisto sledovali umelecké vystúpenie.

Kim podľa agentúry Sinchua povedal počas návštevy čínskemu lídrovi, že Severná Kórea je "oddaná myšlienke denuklearizácie" Kórejského polostrova.

Kim Čong-un a Xi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Kim Jong Un)

"Je to náš pevný postoj - sme odhodlaní na denuklearizáciu polostrova, v súlade s vôľou zosnulého prezidenta Kim Ir-sena a zosnulého generálneho tajomníka Kim Čong-ila," povedal Kim Čong-un podľa Sinchuy.

Severná Kórea je "ochotná viesť dialóg so Spojenými štátmi a usporiadať summit oboch krajín," dodal severokórejský vodca.

"Problém denuklearizácie Kórejského polostrova je možné vyriešiť, ak Južná Kórea a Spojené štáty zareagujú na naše snahy dobrou vôľou, vytvoria atmosféru mieru a stability, pričom podniknú progresívne a synchrónne opatrenia na zavedenie mieru," vyhlásil Kim.

Analytici tiež uviedli, že Kim pravdepodobne cítil potrebu poradiť sa s tradičným spojencom svojej krajiny, s Čínou, pred svojimi plánovanými stretnutiami s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom.

Aktívna ústretovosť Severnej Kórey prišla po nezvyčajne provokačnom roku, keď táto izolovaná krajina uskutočnila svoj dosiaľ najsilnejší jadrový test a tri skúšky medzikontinentálnych balistických rakiet skonštruovaných tak, aby zasiahli pevninu USA.

Vývoj situácie sa interpretuje ako zúfalá snaha Severnej Kórey narušiť vlastnú izoláciu a zlepšiť ekonomiku, keďže krajinu ťažia prísne medzinárodné sankcie. Čína je stále jediným veľkým spojencom KĽDR a hlavným poskytovateľom energie, pomoci a obchodu, čo drží severokórejské hospodárstvo nad hladinou.

Návšteva Číny je Kimovou prvou známou cestou do zahraničia od jeho nástupu k moci v roku 2011 a jeho stretnutie s čínskym lídrom je Kimovým prvým stretnutím so zahraničnou hlavou štátu.

Kimov otec, zosnulý severokórejský vodca Kim Čong-il, navštívil Čínu počas svojej vlády niekoľkokrát - naposledy v máji 2011, niekoľko mesiacov pred smrťou. Posledné návštevy Kim Čong-ila v Číne prebehli v tajnosti, pričom Peking potvrdil jeho prítomnosť až po tom, keď vodca prekročil vo vlaku hranicu a nachádzal sa už vo vlasti.

Opätoval pozvanie

Severokórejský vodca Kim Čong-un pozval čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga na návštevu Pchjongjangu v "príhodnom čase". Informovala o tom oficiálna severokórejská tlačová agentúra KCNA a následne juhokórejská agentúra Jonhap. Si Ťin-pching pozvanie prijal, ako uviedla KCNA.

Kim pozval čínskeho lídra počas svojej prekvapujúcej trojdňovej návštevy Pekingu, kde sa so Si Ťin-pchingom stretol. Išlo o prvú známu cestu Kima do zahraničia od jeho nástupu k moci v roku 2011 po smrti otca.

Reakcia Washingtonu

Návšteva severokórejského vodcu Kim Čong-una v Číne je dôkazom toho, že "kampaň Spojených štátov spočívajúca v maximálnom nátlaku vytvára tú správnu atmosféru pre rozhovory so Severnou Kóreou," vyhlásila v utorok hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.

Peking v utorok už skôr poinformoval Biely dom o neoficiálnej návšteve Kim Čong-una v Číne a odovzdal tiež osobný odkaz čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, dodala Sandersová. USA sú v úzkom kontakte so svojimi spojencami Južnou Kóreou a Japonskom, zdôraznila tiež Sandersová.

Nátlak na denuklearizáciu

Akékoľvek rokovania so Severnou Kóreou musia viesť k ukončeniu jej programu jadrových zbraní, zdôraznil v stredu japonský premiér Šinzó Abe po tom, ako sa v Pekingu nečakane stretli najvyšší predstavitelia Severnej Kórey a Číny.

Podľa agentúry AP povedal Abe členom jedného z parlamentných výborov, že táto udalosť vzbudzuje v Japonsku veľký záujem. Dúfa, že Čína poskytne v tejto súvislosti Japoncom vysvetlenie.

Abe však upozornil, že "nie je dôležité viesť iba dialóg pre dialóg, ale to, aby sa dosiahlo odbúranie jadrových zbraní a rakiet úplne overiteľným a nezvratným spôsobom". Dodal, že súčasné sankcie voči Severnej Kórei musia byť zachované dovtedy, kým nepodnikne konkrétne kroky smerujúce k tomuto cieľu.

Viac o téme: ČínaKim Čong-unSeverná KóreaKĽDRXI JinpingSi Ťin-pchinga
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu