Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tajomný vlak severokórejského vodcu: VIDEO Nepriestrelný, luxusný a plný vína

Kim Čong-un pricestoval do Pekingu na špeciálnom vlaku. Zobraziť galériu (5)
Kim Čong-un pricestoval do Pekingu na špeciálnom vlaku. (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News, Mark Schiefelbein, Korean Central News Agency)

PEKING - Záhadný vlak, ktorý v pondelok večer prišiel do centrálnej železničnej stanice v Pekingu, skutočne viezol severokórejského vodcu Kim Čong-una. Jeho utajovanú návštevu potvrdili v stredu médiá oboch krajín.

Dvadsaťjeden zelených vagónov s tmavými oknami, aby nebolo môžné spoznať pasažierov vnútri, pripomínalo obrnené súkromné ​​vlakové súpravy, ktoré používali k zriedkavým zahraničným cestám predchodcovia súčasného severokórejského diktátora - jeho otec Kim Čong-il a dedko Kim Ir-sen. Tieto vlaky boli po desaťročia predmetom záujmu a špekulácií, píše denník The New York Times.

Vlaky sú známe len z tajných správ a spomienok

Väčšina vecí, ktoré je o vlakoch severokórejských vládcov známe, pochádza zo správ tajných služieb, spomienok činiteľov, ktorí mali možnosť v skorších dobách týmito vlakovými súpravami cestovať. Rovnako aj z hŕstky záberov severokórejských štátnych médií.

Podľa správy z juhokórejskej tlače z roku 2009, ktorá sa odvoláva na informácie rozviedky, má severokórejský vodca k dispozícii najmenej 90 takýchto vagónov spĺňajúcich maximálne bezpečnostné požiadavky. Správa, ktorá bola vydaná v ére Kim Čong-ila, uvádza, že pri každej ceste vodcu odchádzajú po železnici na trať súčasne tri vlaky: prieskumný bezpečnostný vlak, súprava vezúca vodcu a tretí vlak s ďalšími osobnými strážcami a zásobami.

Vodcu natáčali tajne

Každý z vagónov je z nepriestrelného materiálu, takže vagóny sú oveľa ťažšie ako priemer. Z toho dôvodu sa tiež vlak pohybuje pomaly. Odhaduje sa, že dosahuje maximálnu rýchlosť okolo 60 kilometrov za hodinu. Za čias Kim Čong-ila - podľa správy z roku 2009 - cestovalo v prieskumnom vlaku 100 členov bezpečnostných síl, ktorí prehľadávali stanice a pátrali po prípadných nastražených bombách či ďalších hrozbách.

Kim Čong-un pricestoval do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News, Mark Schiefelbein, Korean Central News Agency)

Testovali tiež bezpečnosť koľajovej trate. Nad vlakom potom ešte leteli vojenské vrtuľníky a lietadlá. Správa uvádza, že po celej Severnej Kórei bolo vystavaných vyše dvadsať železničných staníc len k osobnej potrebe vodcu. Severokórejské štátne médiá čas od času natáčali vodcu priamo vo vlaku a ponúkli tak verejnosti pohľad do útrob špeciálne upravených vagónov.

Luxus vo vlaku

V roku 2015 bol Kim Čong-un zachytený, ako sedí pri dlhom bielom stole v akejsi konferenčnej miestnosti. Na podobnom videozázname z roku 2011 je jeho otec Kim Čong-il v rovnakých priestoroch. Na tejto staršej videonahrávke sú dobre zreteľné televízie s plochými obrazovkami a na novšom videu tiež moderné notebooky.

Kim Čong-un pricestoval do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News, Mark Schiefelbein, Korean Central News Agency)

Na nahrávke z cesty Kim Čong-unovho otca je zobrazený už zosnulý severokórejský vodca v prijímacom salóniku vlaku s luxusnými sedačkami ako predsedá schôdzi v jedálnom vozni a ako sa zúčastňuje banketu vo vagóne obloženom tmavým drevom.

Kim Čong-un pricestoval do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News, Mark Schiefelbein, Korean Central News Agency)

Na týchto záberoch sedí Kim Čong-il pri stole plnom jedla a v pozadí vystupujú umelci v smokingoch a večerných šatách. Kancelária s písacím stolom a počítačom, ktorá bola súčasťou vlaku predošlého severokórejského vodcu, je jedným z exponátov mauzólea Kumsusan v severokórejskej metropole Pchjongjangu, kde sú uložené balzamované tela Kim Ir-sena a Kim Čong-ila. 

Rozmary vodcov v Orient exprese

O Kim Čong-ilovi sa hovorilo, že sa bojí lietania a dáva prednosť cestám vlakom, kde má k dispozícii moderné komunikačné technológie a množstvo personálu, ktorý je pripravený uspokojovať jeho rozmary. "Bolo možné si objednať akékoľvek jedlo z ruskej, čínskej, kórejskej, japonskej a francúzskej kuchyne," uviedol ruský činiteľ Konstantin Pulikovskij, ktorý cestoval s bývalým severokórejským vodcom počas jeho návštevy Ruska v roku 2011.

Kim Čong-un pricestoval do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Kyodo News, Mark Schiefelbein, Korean Central News Agency)

Kim Čong-il trval na tom, aby do vlaku boli dodávané živé homáre a ďalšie delikatesy. Z Paríža bola zasielaná vína z oblastí Bordeaux a Beaujolais, uvádza Pulikovskij v spomienkach na cestu "Orient expresom". Keď sa Kim nudil, slúžili mu k rozptýleniu umelkyne, ktoré mu spievali kórejské a ruské piesne. Nie je známe, čo jeho syn Kim Čong-un vo vlaku konzumuje a akým spôsobom sa bavia. Vie sa však, že jeho apetít si nezadá s otcovým. Údajne má v obľube švajčiarsky syr, šampanské a koňak Hennessy.

Viac o téme: VlakKim Čong-unSevená Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu