Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Soul rozbieha rokenrolovú diplomaciu: Do KĽDR posiela svoje najznámejšie kapely

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP)

SOUL - Južná Kórea sa chystá poslať na územie svojho ešte nedávno nezmieriteľného rivala, do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), desiatky svojich najznámejších speváčok, spevákov a kapiel, ktorí na Severe odohrajú veľký benefičný koncert.

Britská spoločnosť BBC, ktorá v tejto súvislosti hovorí o "rokenrolovej diplomacii", oslovila jednu z najznámejších juhokórejských skupín YB, ktorá v Pchjongjangu vystúpila už v roku 2002 a teraz by sa tam mala po šestnástich rokoch opäť vrátiť.

"Veľmi ma potešilo, keď som sa dozvedel, že sa tam vraciame," povedal pre BBC basgitarista YB Park Tae-hi. Aj spevák a líder kapely Jun Do-hjon si na vystúpenie v Pchjongjangu pred šestnástimi rokmi spomína s nostalgiou. "Najprv som si nebol istý, či do toho máme ísť, či to bude fungovať. Severokórejčania predsa nikdy ani nepočuli o rockovej hudbe," spomína spevák.

Nakoniec však mala kapela v Pchjongjangu obrovský úspech, pričom najväčšie emócie vyvolalo, keď zahrala pomalú pieseň Arirang, ktorá je neoficiálnou hymnou zjednotenej Kórey. "Nadviazal som očný kontakt so staršou ženou, ktorá sedela blízko pri pódiu. Plakala, a ako som sa na ňu tak pozeral, spomenul som si na svoju starú mamu, ktorá má rodinu v Severnej Kórei. V tej chvíli mi došlo, ako veľmi ju musí chcieť vidieť. Podľa toho, čo viem, sme všetci plakali," hovorí spevák.

Viac o téme: SoulSeverná KóreaJužná KóreaRokenrolová diplomacia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu