Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Do Pekingu prišiel vlak vezúci predstaviteľa KĽDR: Možno samotného vodcu Kima

Policajné opatrenia počas príchodu vlaku Zobraziť galériu (7)
Policajné opatrenia počas príchodu vlaku (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

PEKING - Do čínskej metropoly Peking dorazil v pondelok vlak prevážajúci zrejme vysokopostaveného severokórejského činiteľa, uviedli japonské média. Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na tri nemenované osoby, oboznámené so situáciou, informovala, že ide dokonca o samotného vodcu KĽDR Kim Čong-una.

Čína je dlhodobo najdôležitejším spojencom a diplomatickým ochrancom KĽDR, vzťahy oboch krajín však v poslednej dobe naštrbilo napätie ohľadom severokórejského jadrového programu. 

Kim Čong-un podľa oficiálnych informácií od svojho nástupu k moci, ku ktorému došlo pred siedmimi rokmi, z KĽDR ani raz nevycestoval, informovala stanica BBC. K správe o jeho údajnej návšteve v Číne sa doposiaľ nik oficiálne nevyjadril, pričom Biely dom uviedol, že ju nemôže potvrdiť. Ak by však k ceste skutočne došlo, bola by vnímaná ako výrazné zlepšenie diplomatických vzťahov zo strany KĽDR.

Policajné opatrenia počas príchodu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

"(Juhokórejská) vláda úzko komunikuje s relevantnými krajinami a monitoruje situáciu," povedal v pondelok na margo medializovaných správ hovorca juhokórejskej vlády. Na záberoch súkromnej japonskej televízie Nippon je vlak so zeleným vozňom a žltými horizontálnymi čiarami, nápadne pripomínajúci ten, ktorý pri svojej návšteve Pekingu v roku 2011 použil otec a predchodca súčasného vodcu KĽDR - Kim Čong-il.     

Stanica BBC v tejto súvislosti pripomenula, že aj Kim Čong-ilove návštevy v Číne boli potvrdené až po ich skončení a vodcovom odchode. Manažér obchodu pred železničnou stanicou v Pekingu zase popísal neobvyklé scény, ktoré sa na mieste v pondelok popoludní odohrali. Samotná stanica bola podľa jeho slov uzavretá a pred ňou bolo množstvo policajtov. 

Policajné opatrenia počas príchodu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)

Polícia podľa agentúry Reuters zároveň odkláňala ľudí z pekinského Námestia nebeského pokoja (Tchien-an-men), čo obvykle značí, že vo Veľkej sále ľudu prebieha stretnutie vysokopostavených hodnostárov. Agentúra si tiež všimla kolónu automobilov, ktorá z tohto miesta odchádzala v sprievode policajtov. 

Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho v marci absolvoval trojdňovú návštevu Švédska, pričom sa nakrátko stretol aj so švédskym premiérom Stefanom Löfvenom.  Štokholmské rokovania mohli pripraviť pôdu pre zamýšľanú schôdzku amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una, ktorá by sa mala odohrať v máji, avšak jej presný termín ešte nepadol. Kim Čong-un sa má na budúci mesiac stretnúť aj s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom.  

Policajné opatrenia počas príchodu
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Schiefelbein)


Kim Čong-un je s veľkou pravdepodobnosťou v Pekingu, tvrdí CNN

Severokórejský vodca Kim Čong-un je s veľkou pravdepodobnosťou v čínskom Pekingu, informovala v utorok americká televízia CNN s odvolaním na nemenovaného predstaviteľa oboznámeného so situáciou ohľadom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR). Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo ústami svojej hovorkyne, že o takejto návšteve "nemá vedomosť".

Severokórejský vodca Kim Čong-un
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

Špekulácie sa objavili po tom, ako do Pekingu dorazil v pondelok vlak so zeleným vozňom a žltými horizontálnymi čiarami, nápadne pripomínajúci ten, ktorý pri svojej návšteve čínskej metropoly v roku 2011 použil otec a predchodca súčasného vodcu KĽDR Kim Čong-il. V meste je rozmiestnený značný počet príslušníkov bezpečnostných zložiek a niektoré cesty uzavreli.

Stanica BBC v tejto súvislosti pripomenula, že aj Kim Čong-ilove návštevy v Číne boli potvrdené až po ich skončení a vodcovom odchode. Čína je dlhodobo najdôležitejším spojencom a diplomatickým ochrancom KĽDR, vzťahy oboch krajín však v poslednej dobe naštrbilo napätie ohľadom severokórejského jadrového programu. 

Severokórejský vodca Kim Čong-un
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

Kim Čong-un podľa oficiálnych informácií od svojho nástupu k moci, ku ktorému došlo pred siedmimi rokmi, z KĽDR ani raz nevycestoval, konštatuje BBC. Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho v marci absolvoval trojdňovú návštevu Švédska, pričom sa nakrátko stretol aj so švédskym premiérom Stefanom Löfvenom. 

Severokórejský vodca Kim Čong-un
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Ng Han Guan)

Vlak vyrazil z Pekingu na cestu domov

Vlak, o ktorom sa predpokladá, že vezie vysokopostavenú severokórejskú delegáciu, opustil v utorok čínsku metropolu Peking. Podľa agentúry Reuters tomu predchádzala krátka návšteva krajiny za účasti samotného vodcu KĽDR Kim Čong-una a ďalších vrcholných predstaviteľov.

Konzervatívne juhokórejské noviny Čoson Ilbo s odvolaním sa na vysokopostaveného činiteľa spravodajských služieb uviedli, že v delegácii bol i vodca KĽDR. Juhokórejský ľavicový denník Hankjoreh tiež informoval, že Kim v pondelok popoludní vycestoval do Pekingu na stretnutie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom.

Soul vyhlásil, že udalosti v Pekingu pozorne sleduje. Čínske diplomatické zdroje bez spresnenia uviedli, že v meste sa nachádza význačný severokórejský predstaviteľ. Agentúra Bloomberg, citujúc tri neidentifikované zdroje, uviedla, že Kim je v Pekingu na svojej prvej zahraničnej ceste od prevzatia moci v roku 2011. Jeho nepotvrdená návšteva prichádza pred plánovaným stretnutím s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom. Severokórejská delegácia vstúpila na územie Číny cez pohraničné mesto Tan-tung.

Podľa zdrojov blízkych čínskemu vedeniu je možné, že do Pekingu vycestovala Kimova mladšia sestra Kim Jo-čong, ktorá vo februári navštívila i dejisko zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu, čím podľa Reuters vydláždila cestu k budúcemu summitu predstaviteľov oboch štátov na Kórejskom polostrove. Juhokórejská agentúra Newsis informovala, že do Pekingu prišla Kim Jo-čong a formálny líder KĽDR Kim Jong Nam.

Čína je dlhodobo najdôležitejším spojencom a diplomatickým ochrancom KĽDR, vzťahy oboch krajín však v poslednej dobe naštrbilo napätie ohľadom severokórejského jadrového programu.
Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho v marci absolvoval trojdňovú návštevu Švédska, pričom sa nakrátko stretol aj so švédskym premiérom Stefanom Löfvenom.

Viac o téme: ČínaKim Čong-unKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu