Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Španielsky kapitán, ktorý bol súčasťou vedeckého tímu, je mŕtvy: Pád z paluby lode

Javier Montojo Salazar
Javier Montojo Salazar (Zdroj: twitter.com/The Antarctic Report)

MADRID - Kapitán španielskeho námorníctva tragicky zahynul v Antarktíde, keď spadol do mora z paluby výskumného plavidla. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Podľa oznámenia španielskeho námorníctva 53-ročný kapitán Javier Montojo Salazar zmizol v piatok podvečer z paluby lode Hespérides. Plavidlo sa v tom čase nachádzalo neďaleko španielskej Antarktickej základne Juana Carlosa I., ležiacej na ostrove Livingston. Kapitánovo telo sa našlo po približne šiestich hodinách pátrania. Telesné pozostatky zosnulého prevezú do južnej Argentíny a odtiaľ do Španielska.    

Presné okolnosti kapitánovej smrti nie sú známe. V čase pádu do rozbúreného mora bol na palube lode sám. Salazar bol príslušníkom španielskeho vojenského námorníctva, v ktorom aktuálne pôsobil ako veliteľ fregaty. Na oceánografickej lodi Hespérides nepracoval ako člen posádky, ale bol súčasťou vedeckého tímu, ktorý vykonával výskum súvisiaci s európskym navigačným systémom Galileo, uviedol v sobotu španielsky denník El Mundo. 

Španielska ministerka obrany Dolores Cospedalová v sobotu vyjadrila sústrasť Salazarovým príbuzným a kolegom. Loď Hespérides zaisťuje zásobovanie španielskych základní v Antarktíde a využíva sa aj výskumy v oblasti oceánografie a morskej biodiverzity.

Viac o téme: AntarktídaJavier Montojo Salazar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu