Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Manželia sa prechádzali po pláži, keď narazili na starú fľašu: To, čo v nej našli, im vyrazilo dych

Nájdená fľaša s odkazom
Nájdená fľaša s odkazom (Zdroj: Facebook - Kym Illman)

PERTH - Rodina z austrálskeho mesta Perth našla najstarší odkaz vo fľaši, takmer 132 rokov po tom, čo bol vhodený do mora z nemeckej lode. Informoval o tom spravodajský server BBC News s odvolaním sa na austrálskych expertov.

Tonya Illmanová fľašu zbadala, keď sa prechádzala po piesočnatej pláži v odľahlej oblasti Západnej Austrálie. Jej manžel Kym Illman BBC povedal, že rodina vo fľaši našla papier, ale nemala tušenie, o čo ide, kým ho doma neusušila v rúre. Odborníci následne potvrdili, že je to autentický odkaz z nemeckej lode Paula. List bol súčasťou experimentu nemeckého námorného observatória, ktorý sa zaoberal námornými trasami. Na liste je dátum 12. jún 1886.

Doteraz najstarší vzkaz vo fľaši registrovaný Guinnessovou knihou rekordov - ak sa berie do úvahy dátum poslania a nájdenia - bol starý 108 rokov. Illmanovci išli 21. januára autom po pláži severne od ostrova Wedge Island, keď uviazli v piesku. Tonya sa preto rozhodla, že sa chvíľu po pláži prejde. "Tonya videla na zemi veľa odpadkov a napadlo jej, že pomôže s ich upratovaním," povedal Kym. V neporiadku našla aj fľašu, o ktorej si hovorila, že by sa jej pekne vynímala doma na poličke. 

Illmanová potom dala fľašu synovej priateľke, ktorá si všimla, že je v nej predmet podobajúci sa cigarete. Spoločne s pieskom ho vysypala. "Tonya sa snažila rozviazať povrázok omotaný okolo papiera, ale ten bol dosť krehký, tak sme list vzali domov a dali sme ho na päť minút vysušiť do rúry," vykreslil Kym Illman.

"Potom sme papier rozvinuli a zbadali sme tlačený odkaz, ktorý obsahoval žiadosť, aby nálezca kontaktoval nemecký konzulát," uviedol Illman. Neskôr si rodina všimla aj vyblednutý ručne písaný text s dátumom 12. júna 1886 a menom lode Paula. Vtedy si ale Illmanovci netrúfali uveriť, že by odkaz mohol byť pravý. Odniesli ho však odborníkom do západoaustralského múzea.

Ross Anderson z oddelenia morskej archeológie v múzeu po konzultácii s kolegami z Nemecka a Holandska potvrdil, že nález je autentický. "V nemeckých archívoch bol objavený originálny denník z lode Paula a dátum 12. jún 1886 bol zápis lodného kapitána, podľa ktorého bola z paluby lode zhodená do mora fľaša. Dátum a súradnice zodpovedali presne údajom, ktoré boli zapísané v odkaze vo fľaši," povedal Anderson. Zodpovedal naviac aj rukopis v lodnom denníku a v odkaze z fľaše.

Viac o téme: AustráliaOdkaz vo fľaši
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu