Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Japonský cisár Akihito v novom roku pozdravil priaznivcov: Odkaz pre celý svet

Cisár Akihito Zobraziť galériu (3)
Cisár Akihito (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko)

TOKIO - Japonský cisár Akihito, ktorý v roku 2019 abdikuje, v utorok verejne privítal nový rok a pozdravil desaťtisíce svojich priaznivcov, ktorí zaplnili cisársky palác v Tokiu a prišli mu zablahoželať veľa šťastia.

Cisár Akihito (84) a cisárovná Mičiko spolu s ostatnými členmi cisárskej rodiny mávali z balkóna nadšenému davu ľudí. "Na začiatku nového roka sa modlím za mier pre ľudí našej krajiny a celého sveta," povedal cisár v novoročnom prejave, z ktorého citovala agentúra DPA. Na verande paláca sa objavili aj korunný princ Naruhito, ktorý 1. mája 2019 nastúpi na "chryzantémový trón", a jeho manželka, korunná princezná Masako, bývalá diplomatka.

Japonský cisár Akihito v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko)

Akihito sa stal 125. cisárom 7. januára 1989 vo veku 55 rokov, po smrti svojho otca cisára Hirohita, v mene ktorého bojovalo Japonsko v druhej svetovej vojne. Akihito - prvý japonský cisár, ktorého už nepovažovali za boha - desaťročia pracoval doma i v zahraničí na odstraňovaní následkov druhej svetovej vojny.

Japonský cisár Akihito v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Eugene Hoshiko)

Japonská vláda vlani v decembri odsúhlasila rozhodnutie cisárskej rady, na základe ktorého cisár Akihito abdikuje 30. apríla 2019. Stane sa tak prvým japonským panovníkom za približne 200 rokov, ktorý sa vzdá trónu. Akihito totiž vyjadril želanie odísť na odpočinok z dôvodu svojho veku a starostí so zdravím.

Takéto novoročné vystúpenie na verejnosti je pre Japoncov vzácnou príležitosťou pozdraviť cisára v areáli paláca. Úloha cisára je po porážke Japonska v druhej svetovej vojne iba symbolická a cisár so svojou rodinou nemá politické právomoci.

Viac o téme: Japonsko2018Nový rokCisár Akihito
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu