Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Japonský cisársky vnuk v ohrození! Opakuje sa história, vyhrážanie s nožom na lavici

Cisársky vnuk s rodičmi
Cisársky vnuk s rodičmi (Zdroj: Twitter.com/ABC News )

TOKIO - Japonská polícia vyšetruje incident, keď na školskú lavicu vnuka cisára Akihita niekto položil nôž. V sobotu o tom informovali miestne médiá.

Prípad z piatka týkajúci sa 12-ročného Hisahita, ktorý je v nástupníckej línii na japonský chryzantémový trón, sa stal v období, keď sa Japonsko pripravuje na ceremónie pri príležitosti abdikácie Akihita 30. apríla. Japonská tlačová agentúra Kjódó uviedla, že polícia skúma záznamy z bezpečnostných kamier. Metropolitná polícia sa odmietla k prípadu vyjadriť a nižšia stredná škola patriaca k tokijskej Univerzite Ochanomizu nedvíhala telefón, uviedla tlačová agentúra AP.

Cisárom sa má 1. mája stať Akihitov syn, korunný princ Naruhito. Hisahito je Naruhitov synovec. Cisár, počas prvej svetovej vojny uctievaný ako boh, nemá v súčasnosti žiadnu politickú moc a plní úlohu národného symbolu. Akihito (85) a jeho rodina sú vo všeobecnosti obľúbení, ale v minulosti už boli cieľom útokov.

Akihito vládne od januára 1989 a chryzantémového trónu sa vzdá na budúci týždeň v utorok ako prvý japonský cisár za uplynulých 200 rokov. Nasledujúci deň, 1. mája, sa moci ujme jeho najstarší syn, korunný princ Naruhito (59). Túžbu odstúpiť naznačil Akihito v roku 2016 a ako dôvod svojho rozhodnutia uviedol obavy, že mu vysoký vek bude brániť pri plnení oficiálnych povinností.

Japonsko začiatkom apríla zverejnilo názov novej cisárskej éry, ktorá sa začne v máji, keď Akihito abdikuje. Nová éra sa bude volať Reiwa, čo znamená "poriadok a harmónia". Akihitova éra - Heisei - sa začala jeho nástupom na trón v roku 1989.

Viac o téme: LavicaNôžŠkolaVnukJaponskoCisárAkihito
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu