Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčšie nebezpečenstvo od čias druhej svetovej: Napätie medzi KĽDR a Japonskom narastá

Šinzó Abe
Šinzó Abe (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara)

TOKIO - Bezpečnostná situácia, ktorej aktuálne čelí Japonsko, je najhoršou od ukončenia druhej svetovej vojny, a to najmä pre "neakceptovateľné" provokácie zo strany Severnej Kórey. Vyhlásil to vo štvrtok japonský premiér Šinzó Abe, pričom prisľúbil posilnenie obrany svojej krajiny. Informuje o tom agentúra Reuters.

Napätie v regióne stále narastá, predovšetkým od septembrovej jadrovej skúšky, ktorú vykonala KĽDR. Pchjongjang v novembri oznámil, že úspešne otestoval i novú medzikontinentálnu balistickú strelu, ktorá je schopná zasiahnuť celé územie USA.

"Nie je zveličené povedať, že bezpečnostné prostredie okolo Japonska je v najhoršom stave od druhej svetovej vojny. Budem ochraňovať životy ľudí a pokojný život za akejkoľvek situácie," vyhlásil Abe na novoročnej tlačovej konferencii. Dodal, že Japonsko podnikne niekoľko krokov na posilnenie svojej obrany, do detailov však nezašiel.

"Je absolútne neakceptovateľné, aby Severná Kórea pošliapavala silnú túžbu Japonska a zvyšku medzinárodného spoločenstva po mierových riešeniach a pokračovala vo svojom provokatívnom správaní," vyhlásil Abe.

Japonský premiér znovu zdôraznil, že hodlá pozmeniť pacifistickú ústavu so zámerom obmedziť reštrikcie týkajúce sa armády, hoci verejnosť je po porážke Japonska v druhej svetovej vojne ohľadom tejto otázky rozdelená. Článok deväť japonskej ústavy, ak sa číta doslova, zakazuje stálu armádu. Dlhodobo sa však interpretuje tak, že umožňuje vojsko na výlučne obranné účely.

Japonská vláda v decembri schválila rekordne vysoký rozpočet na armádu, pričom tieto výdavky sa zvyšujú už šiesty rok za sebou. Najväčšia časť týchto prostriedkov ide na posilnenie obrany proti Severnej Kórei.

Viac o téme: Šinzó Abe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu