Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Jemenského exprezidenta zabili povstalci pri úteku do Saudskej Arábie: VIDEO ohavného činu

Ali Abdullah Saleh, Alí Abdalláh Sálih
Ali Abdullah Saleh, Alí Abdalláh Sálih (Zdroj: SITA)

SANÁ - Bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha zabili počas bojov s húsijskými povstalcami. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na televíznu stanicu al-Masíra spriaznenú so vybúrencami. Zmienené médium citovalo správu jemenského ministerstva vnútra.

"Ministerstvo vnútra oznamuje koniec krízy spôsobenej vlastizradnými milíciami a zabitie ich vodcu, ako aj veľkého počtu jeho stúpencov," uviedla al-Masíra. Podľa agentúry AP Sáliha zabili v provincii Márib, ktorá susedí so Saudskou Arábiou, keď sa exprezident pokúšal o útek do tohto kráľovstva.

Na sociálnych sieťach sa medzitým objavili neoverené zábery na údajné Sálihovo mŕtve telo. Šiitskí povstalci ešte predtým vyhodili do vzduchu jeho dom v metropole Saná, kde pokračujú prudké boje medzi húsíami, ktorí kontrolujú hlavné mesto, a ich niekdajšími spojencami - silami lojálnymi Sálihovi.

Upozorňujeme, že video nie je vhodné pre mladistvých do 18 rokov a slabšie povahy.

Boje medzi oboma stranami opäť vzplanuli minulý týždeň v stredu, keď húsíovia obsadili hlavnú mešitu v Saná, kontrolovanú prosálihovskými jednotkami. Sálihova smrť prišla podľa spravodajskej stanice CNN dva dni po tom, ako exprezident oznámil, že sa rozchádza s povstaleckými húsíami, podporovanými Iránom. Ich spojenectvo vzniklo ako protiváha k medzinárodne uznávanej jemenskej vláde a k vojenskej koalícii vedenej Saudskou Arábiou.

Jemenský prezident vyzval obyvateľov k jednote v boji proti povstalcom

Jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí vyzval obyvateľov svojej krajiny k jednote v boji proti povstaleckým húsíom, ktorých nazval "iránskymi militantmi" a "nočnou morou". Informovala o tom v pondelok agentúra AP. Hádí, ktorý bol posledné roky v exile v saudskoarabskom Rijáde, predniesol svoj prejav v televízii niekoľko hodín po tom, ako húsíovia zabili jeho predchodcu v prezidentskom úrade Alího Abdalláha Sáliha. 

"Jemen prechádza rozhodujúcim zlomovým bodom, ktorý potrebuje našu jednotu a vytrvalosť proti týmto sektárskym milíciám," uviedol Hádí odkazujúc na húsíov. Od roku 2014 až do minulého týždňa bojovali Sálihovi stúpenci po boku húsíov podporovaných Iránom proti súčasnému prezidentovi. Dlhotrvajúce politické napätie a spory ohľadom kontroly hlavnej mešity v Saná však minulý týždeň vyvolali medzi oboma stranami ostrý konflikt, ktorý si vyžiadal vyše 120 mŕtvych.

V súvislosti s násilným úmrtím Sáliha Hádí vyjadril svoju sústrasť. Exprezidenta a jeho spolubojovníkov, ktorí zahynuli počas posledných dní, nazval "mučeníkmi". "Podajme si ruky na ukončenie tejto nočnej mory," dodal Hádí s tým, že vládne sily podporia "vzburu" proti húsíom v jemenskom hlavnom meste. 

Hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa podľa agentúry DPA uviedol, že udalosti, ktoré sa odohrávajú v Jemene, sú "hlboko znepokojujúce". Dodal, že "všetky zámerné útoky každej strany proti civilnému obyvateľstvu a zdravotníckej infraštruktúre jednoznačne porušujú medzinárodné humanitárne právo a môžu byť vojnovými zločinmi". 

Viac o téme: SmrťAlí Abdalláh SálihJemenSaudská ArábiaSaná
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu