Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Z vojnových zločinov obvinili 14 príslušníkov bosnianskych moslimských vojsk: Vraždy a mučenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SARAJEVO - Z údajnej vraždy, mučenia a prenasledovania bosnianskych Srbov v okolí mesta Konjic vo štvrtok obvinili 14 bývalých príslušníkov bosnianskych moslimských vojsk. Desať podozrivých je už vo väzbe, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie sarajevskej prokuratúry, ktorá vzniesla obvinenie.

"Štrnásť obžalovaných je obvinených z vojnových zločinov, zavraždenia niekoľkých desiatok srbských civilistov, mučenia, lúpeží a prenasledovania takmer celého srbského obyvateľstva mesta Konjic," uvádza sa vo vyhlásení.

Bosnianski Srbi, Moslimovia aj Chorváti sa dopustili mnohých vojnových zločinov počas občianskej vojny v rokoch 1992-1995, aj keď väčšinu z odsúdených miestnymi a medzinárodnými súdmi tvorili Srbi, pripomína Reuters.

Konflikt prepukol v roku 1992, keď ozbrojené sily bosnianskych Srbov v reakcii na moslimsko-chorvátske hlasovanie za nezávislosť od bývalej federálnej Juhoslávie začali napádať mestá v snahe vybudovať etnicky čistý srbský štát.

Bosniaci sa vtedy pripojili k chorvátskym silám v regiónoch, kde mali väčšinu. Takým bola aj oblasť v okolí mesta Konjic. Tam potom prenasledovali srbských obyvateľov. Občianska vojna si vyžiadala viac ako 100.000 obetí na životoch a približne dva milióny ľudí vyhnala z domovov.

Okrem 14 obžalovaných bývalých moslimských vojakov vo štvrtok prokuratúra obvinila aj štyroch bývalých príslušníkov bosnianskosrbskej armády. Urobila tak za údajnú genocídu proti Moslimom, ktorí utiekli zo Srebrenice po tom, ako v júli 1995 obsadili Srbi.

"Ženy znásilňovali a sexuálne zneužívali, zatiaľ čo viac ako 20 mužov držali v neďalekej škole v neľudských podmienkach," uvádza sa vo vyhlásení štátnej prokuratúry. Začiatkom tohto mesiaca boli z vraždy, mučenia a prenasledovania takmer celého bosniackeho obyvateľstva mesta Vlasenica obvinení ďalší štyria bývalí príslušníci bosnianskosrbských vojsk vrátane súčasného starostu tohto mesta.

Viac o téme: Vojnové zločinyBosniansky Srbi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu