Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Smrť jemenského exprezidenta nezostane len tak: Sálihov syn chystá veľkú pomstu

Alí Abdalláh Sálih
Alí Abdalláh Sálih (Zdroj: SITA)

ADEN - Syn bývalého jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha vyhlásil, že chce pomstiť smrť svojho otca, ktorý v pondelok zahynul pri útoku povstaleckých húsíov na predmestí jemenského hlavného mesta Saná. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na utorňajšie vysielanie saudskoarabskej televízie al-Ichbáríja.

"Budem bojovať dovtedy, kým z Jemenu nevyženiem posledného husía," vyhlásil exprezidentov syn Ahmad Alí Sálih a dodal, že pre krv jeho otca budú v Iráne "zvoniť pekelné zvony". Až do minulého týždňa bojovali Sálihovi stúpenci po boku húsíov podporovaných Iránom proti silám súčasného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího. 

Sálih však minulú sobotu dal vojenskej koalícii pod velením Saudskej Arábie, ktorá podporuje Hádího, návrh na "obrátenie stránky", ak koalícia prestane útočiť na Jemen a ukončí svoju ochromujúcu blokádu krajiny. Koalícia i Hádího vláda návrh prijali, avšak húsíovia Sáliha obvinili z toho, že zradil ich spojenectvo.

Jemen sa zmieta v konflikte od roku 2014, keď húsíovia, podporovaní Iránom, dobyli metropolu Saná. To vtedy donútilo vládu medzinárodne uznávaného jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího ujsť a požiadať o vojenskú intervenciu susednú Saudskú Arábiu a štáty z oblasti Perzského zálivu.

Viac o téme: PomstaAlí Abdalláh SálihJemen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu