Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V jemenskom meste Saná po šiestich dňoch utíchla streľba: 230 mŕtvych a vyše 400 zranených

(Zdroj: sita/AP Photo/Hani Mohammed)

NEW YORK - V jemenskom meste Saná po šiestich dňoch utíchla streľba, ktorá si vyžiadala 230 mŕtvych a vyše 400 zranených. Zástupca OSN Jamie McGoldrick to uviedol médiám počas telefonátu do sídla OSN. Podľa neho mesto za ostatný deň nesužovali nálety či iné vojenské aktivity. Civilisti tak mohli vyjsť do ulíc a hľadať pomoc. Niektorí však zostávajú doma, keďže sa boja ďalšieho bombardovania. Viaceré humanitárne organizácie vyslali do mesta pracovníkov, ktorí majú pomôcť tamojším obyvateľom.

McGoldrick označil situáciu v meste ako zúfalú a dúfa, že výzvy amerického prezidenta Donalda Trumpa a generálneho tajomníka OSN Antonia Guterresa presvedčia Saudskú Arábiu k úplnému ukončeniu blokády krajiny a otvoreniu prístavov.

McGoldrick prezradil, že v blízkosti prístavu Hodejda sa nachádza 15 lodí s humanitárnou pomocou, ktoré čakajú na povolenie na vstup. Po tom, ako koalícia vedená Saudskou Arábiou nedávno vyhlásila, že zrušila blokádu, dorazili do krajiny len dve lode. "Potrebujeme, aby otvorili všetky prístavy a mohli sme tak odvrátiť túto hroznú krízu," vyhlásil McGoldrick, podľa ktorého potrebuje humanitárnu pomoc 22 miliónov Jemenčanov, pričom osem miliónov je na pokraji hladomoru.

Viac o téme: JemenSanáJamie McGoldrick
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu