Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Napätie v Libanone neutícha: Expremiér na úteku pred atentátom, armáda popiera

Saad Harírí
Saad Harírí (Zdroj: SITA/Hussein Malla, File)

BEJRÚT - Neexistujú dôkazy o pláne atentátu na libanonského premiéra Saada Harírího. Vyhlásila to v nedeľu libanonská armáda - deň po tom, ako Harírí prekvapujúco oznámil odstúpenie z funkcie.

V sobotu v televíznom prejave hovoril o tajnom pláne, v rámci ktorého majú na neho spáchať atentát. O pláne neuviedol podrobnosti, ale obvinil z účasti na ňom šiitský Irán a jeho libanonského spojenca, hnutie Hizballáh.

Rezignácia sunnitu Harírího vyvolala obavy z nestability Libanonu. Prezident Michel Aún, ktorý je spojencom Hizballáhu, zatiaľ Harírího rezignáciu neprijal. V minulých mesiacoch niektoré arabské krajiny obviňovali šiitský Irán zo zasahovania do ich záležitostí, čo Teherán popieral, pripomína agentúra DPA.

Bahrajn v nedeľu nariadil svojim občanom, aby okamžite Libanon opustili a majú aj zákaz do tejto krajiny z bezpečnostných dôvodov cestovať. Členské štáty Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive (GCC) zakázali cestovanie do Libanonu už v roku 2016 po tom, ako libanonský minister zahraničných vecí odmietol odsúdiť útoky davu na saudskoarabské diplomatické misie v Iráne. Harírí oznámil svoju rezignáciu v sobotu počas návštevy Saudskej Arábie, a to necelý rok po tom, ako sa ujal funkcie premiéra. Do Libanonu sa zatiaľ nevrátil.

Premiérom sa stal koncom roka 2016 a viedol 30-člennú vládu národnej jednoty, do ktorej patril aj militantný šiitský Hizballáh. Tejto vláde sa do značnej miery podarilo ochrániť krajinu pred dôsledkami občianskej vojny v susednej Sýrii.

V prejave naznačil, že sa bojí o život, a uviedol, že atmosféra v krajine je podobná situácii, aká tam panovala pred zavraždením jeho otca Rafíka Harírího v roku 2005. Saudská Arábia a Irán podporujú opačné strany konfliktu vo vojnách v Sýrii i Jemene.

Viac o téme: BahrajnLibanonSaad Harírí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu