Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Macron pozval do krajiny libanonského expremiéra s rodinou: Na politický azyl môže zabudnúť

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/Ludovic Marin, Pool via AP)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron pozval libanonského expremiéra Saada Harírího aj s rodinou do Francúzska. Stalo sa tak po jeho prekvapivej rezignácii v októbri a pretrvávajúcich podozreniach, že ho zadržiavajú v Saudskej Arábii.

Macronova kancelária v stredajšom stanovisku uviedla, že prezident dospel k takémuto rozhodnutiu po rozhovore s Harírím a saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom. Podľa vlastných slov však libanonskému expremiérovi neponúka politický azyl.

Libanonský prezident Michel Aún predtým obvinil Saudskú Arábiu, že Harírího väzní a požiadal Bezpečnostnú radu OSN a európske vlády o intervenciu. Libanon je bývalou francúzskou kolóniou a Paríž sa preto snaží zohrávať v kríze sprostredkovateľa. Prezident Macron dokonca minulý týždeň prekvapivo pricestoval do Saudskej Arábie.

Harírí 5. novembra oznámil, že odstupuje z postu libanonského premiéra, čím šokoval celú krajinu. Ešte viac ako samotnú rezignáciu však Libanončania riešia to, ako k nej došlo. Harírí ju totiž oznámil na diaľku zo Saudskej Arábie a málokto v Libanone verí, že to urobil dobrovoľne. Podľa prezidenta Aúna bola Harírího rezignácia vynútená zo strany Rijádu a je preto neplatná.

Harírí prijal pozvanie a príde do niekoľkých dní

Očakáva sa, že Harírí príde do Francúzska v nadchádzajúcich dňoch, uviedol nemenovaný predstaviteľ úradu prezidenta Emmanuela Macrona, ktorého citovala agentúra AP.

Oznámenie o prijatí pozvania do Francúzska prišlo po tom, ako sa francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian v Saudskej Arábii stretol s Harírím, saudskoarabským korunným princom a saudskoarabským kráľom.

Viac o téme: FrancúzskoParížLibanonEmmanuel MacronSaad Harírí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu