Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Babiš a Faltýnek sa tešia, majú opäť imunitu: Ich trestné stíhanie bude prerušené

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

PRAHA - Výsledky víkendových volieb do českej Poslaneckej snemovne vyhlásili v utorok v Zbierke zákonov. Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek z hnutia ANO tak majú po zvolení opäť imunitu a ich trestné stíhanie bude prerušené. Polícia bude musieť o vydanie na trestné stíhanie požiadať znovu, informuje internetový server iDNES.cz. Do tretieho novembra bude možné napadnúť výsledky volieb na súde.

Česká polícia obvinila 9. októbra predsedu hnutia ANO Babiša a podpredsedu hnutia Faltýnka z dotačného podvodu v kauze Čapí hnízdo. Šéf ANO dlhodobo tvrdí, že ide o účelovú kampaň proti jeho osobe, ktorá mala ovplyvniť voľby do Poslaneckej snemovne českého parlamentu.

Víťazom volieb sa v sobotu stalo hnutie ANO so ziskom 29,64 percenta odovzdaných hlasov. Do 200-člennej dolnej komory parlamentu zasadne celkovo deväť politických subjektov - ANO, ODS (11,32 percenta), Piráti (10,79 percenta), SPD (10,64 percenta), KSČM (7,76 percenta), ČSSD (7,27 percenta), KDU-ČSL (5,8 percenta), TOP 09 (5,31 percenta) a STAN (5,18 percenta).

Český prezident Miloš Zeman poverí na budúci týždeň vyjednávaním o novej vláde predsedu hnutia ANO Andreja Babiša. Líder hnutia ANO to oznámil v pondelok po schôdzke s prezidentom, ktorá sa konala na zámku v Lánoch.

Viac o téme: ImunitaAndrej BabišANOJaroslav Faltýnek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu