Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Maďarsko nepodporí členstvo Chorvátska a Rumunska v OECD: Subjektívne dôvody

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

BUDAPEŠŤ - Maďarsko nepodporí vstup Chorvátska a Rumunska do Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Dnes o tom v Budapešti informovalo maďarské ministerstvo zahraničných vecí.

Vo vyhlásení rezort diplomacie uviedol, že Rada OECD dnes rokovala v Paríži o rozširovaní tejto organizácie. Predstaviteľ Maďarska na schôdzke avizoval, že jeho krajina nepodporí žiadosť o členstvo v prípade Chorvátska ani Rumunska.

V prípade Rumunska je dôvodom odmietavého postoja Maďarska zatvorenie maďarského katolíckeho gymnázia v meste Targu Mureš. Maďarská vláda sa v reakcii na tento krok rozhodla pozastaviť na neurčitý čas podporu Rumunska v jeho snahách o získanie členstva v rôznych medzinárodných organizáciách.

Maďarský rezort diplomacie označil pozastavenie činnosti uvedeného gymnázia za mimoriadne nepriateľský a vážny krok. Rumunské orgány ponúkli ako náhradu tri vzdelávacie zariadenia, dve z nich sú rumunské - drevárska a stavebná škola. Väčšina žiakov by sa tak ale podľa Budapešti nemohla vzdelávať vo svojom rodnom jazyku.

V prípade Chorvátska vyvolala nevôľu sporná situácia okolo investícií maďarskej ropnej spoločnosti MOL v Chorvátsku, ako aj konflikt Chorvátska s vodcom MOL-u Zsoltom Hernádim. Chorvátsko začiatkom októbra 2013 vydalo na Hernádiho medzinárodný zatykač. Podozrievali ho, že podplatil bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera v záujme získania vplyvu MOL v spoločnosti INA so sídlom v Záhrebe. Šéf MOL-u 5. septembra podal na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu žalobu na Chorvátsko. Uvádza v nej, že chorvátske orgány vydali protiprávne medzinárodný zatykač, čím mal obmedzenú slobodu pohybu.

Viac o téme: MaďarskoViktor OrbánOECD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu