Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Orbánova hrozivá predpoveď, hovoril o pláne Soros: Drastické dôsledky príchodu utečencov

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Burhan Ozbilici)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán dnes varoval pred drastickými dôsledkami, ktoré podľa jeho názoru bude mať prisťahovalectvo. Krajiny, ktoré sa už stali krajinami imigračnými, sa nezadržateľne stanú „krajinami so zmesou národov", povedal dnes podľa agentúry DPA v Budapešti pred zástupcami cirkví pôsobiacich v Maďarsku a stúpencami svojej vlády.

V tomto kontexte Orban znova spomenul Georgea Sorosa, amerického finančníka maďarského pôvodu, ktorého považuje za svojho hlavného nepriateľa. Soros chce podporiť európske krajiny, aby sa stali prisťahovaleckými krajinami. Predseda vlády tvrdí, že „plán Soros" chce národy východnej a strednej Európy pripraviť o „svoju kresťanskú a národnú identitu".

Pre stredoeurópske krajiny „by bolo prosto intelektuálnou samovraždou" prevziať liberalizmus západnej Európy, povedal podľa agentúry MTI Orbán. Maďarsko by sa tak podľa neho stalo nielen prisťahovaleckou krajinou, ale taktiež domovom pre terorizmus a krajinou bez chránených hraníc.

Kampaň pred voľbami?

„Toto všetko je akčný plán všeobecne nazývaný Sorosov plán," povedal premiér. „Nesmieme dopustiť, aby sa to stalo, a musíme vydržať do nasledujúcich voleib. Vláda je pripravená brániť budúcnosť kresťanského Maďarska," povedal taktiež a dodal, že „aj v Bruseli musí každý vziať na vedomie, že sa nestaneme prisťahovaleckou krajinou"

Toto premiérovo vystúpenie podľa DPA jasne ukazuje, že nepriateľský postoj voči Sorosovi bude patriť k hlavným témam jeho kampane pred jarnými voľbami. Posilniť si mocenské pozície zjavne chce taktiež udržovaním protiimigračných nálad vo verejnosti. 

Plán Soros neexistuje

DPA poznamenala, že žiadny „plán Soros" v tejto podobe neexistuje. V skutočnosti Soros v roku 2015 navrhoval, aby Európa príliv utečencov a migrantov najlepšie zvládla rovnomernejším rozložením týchto ľudí v členských štátoch Európskej únie.

Orban je jedným z najrozhodnejších odporcov prijímania migrantov. Podobne ako v Českej republike, aj Slovensko a Poľsko silne nesúhlasia s povinnými kvótami na prerozdeľovanie migrantov.

Soros tiež podporuje mimovládne organizácie, ktoré podporujú demokraciu a ľudské práva. Orbána Západ obviňuje, že demokracia je v jeho krajine okliešteá a s týmto cieľom tiež obmedzuje činnosť mimovládnych organizácií.

Viac o téme: George SorosViktor OrbánUtečenecká kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu