Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Turnbull označil iniciatívu na úpravu koloniálnych sôch za stalinizmus: Rovná sa to prepisovaniu dejín

Malcolm Turnbull
Malcolm Turnbull (Zdroj: SITA)

SYDNEY - Austrálsky premiér Malcolm Turnbull v piatok vyhlásil, že výzvy na nahradenie alebo úpravu sôch anglických kolonialistov vrátane námorného prieskumníka Jamesa Cooka sa rovnajú "stalinistickému" prepisovaniu dejín. Informovala o tom agentúra Reuters.

Nátlak vzrástol na pozadí spoločenských pohybov v USA ohľadom konfederačných pamätníkov. Niektorí austrálski aktivisti považujú sochy kolonialistov za urážku pôvodného aborigénskeho obyvateľstva krajiny.

Sydney, najväčšie mesto Austrálie, sa rozhoduje, či v tamojšom Hyde Parku zmeniť sochu Cooka vztýčenú v roku 1879. Cook ako prvý zmapoval východné pobrežie Austrálie. Predmetom sporov je nápis na piedestáli sochy, ktorý hovorí, že anglický bádateľ "objavil toto územie v roku 1770".

Aborigéni však obývali tento kontinent už zhruba 60.000 rokov pred jeho príchodom. Diskusia sa rozvírila aj okolo sochy bývalého guvernéra Nového južného Walesu Lachlana Macquarieho, ktorý túto britskú trestaneckú kolóniu zmenil na slobodné územie a prispel tak k formovaniu spoločnosti.

"Nesmieme klesnúť k stalinistickému cenzurovaniu alebo vymazávaniu úsekov histórie. Všetky tieto sochy a pamätníky sú súčasťou našich dejín a mali by sme ich rešpektovať a chrániť," prízvukoval Turnbull.

Viac o téme: SochaPamätníkAustráliaJames CookMalcolm Turnbull
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu