Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Severná Kórea opäť naháňa strach: Odpálila najmenej tri rakety krátkeho doletu, reakcia USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PCHJONGJANG - Severná Kórea dnes vypálila do mora niekoľko "neidentifikovaných striel". Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na juhokórejskú armádu. Podľa juhokórejskej agentúry Jonhap išlo o najmenej tri balistické rakety krátkeho doletu. Strely boli odpálené z oblasti východného pobrežia KĽDR a preleteli približne 250 kilometrov, uviedol generálny štáb juhokórejskej armády.

Incident v týchto chvíľach analyzujú armády Južnej Kórey a Spojených štátov. "Počiatočné hodnotenia naznačujú, že išlo o tri balistické rakety krátkeho doletu," uviedlo Tichomorské velenie amerických ozbrojených síl.

Severná Kórea sa nedávno postarala o zvýšenie napätie v oblasti, keď v júli úspešne otestovala dve medzikontinentálne balistické rakety. Neskôr sa Pchjongjang začal vyhrážať, že by mohol odpáliť rakety aj na ostrov Guam, ktorý patrí Spojeným štátom.

Tri severokórejské rakety krátkeho doletu zlyhali, tvrdia USA

Dnešný test troch severokórejských balistických rakiet krátkeho doletu zlyhal. Dve z nich zlyhali po tom, čo preleteli určitú vzdialenosť a jedna podľa všetkého vybuchla už pri štarte. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na Americké tichomorské velenie. Podľa americkej armády rakety nepredstavovali žiadnu hrozbu pre územie Spojených štátov, ktorým sa Severná Kórea v posledných týždňoch vyhrážala.

Generálny štáb juhokórejskej armády informoval, že rakety boli odpálené z oblasti východného pobrežia KĽDR a preleteli približne 250 kilometrov. Správa generálneho štábu v Soule sa však nezmienila o žiadnom zlyhaní severokórejských rakiet.   V úrade prezidenta Južnej Kórey sa následne uskutočnilo zasadnutie bezpečnostnej rady krajiny. 

Išlo o prvú známu skúšku severokórejských rakiet od začiatku júla, kedy Pchjongjang vystrelil dve balistické rakety, ktoré by podľa odborníkov po modernizácii mohli zasiahnuť aj samotné USA. Armády Južnej Kórey a USA momentálne uskutočňujú každoročné spoločné cvičenia. Pchjongjang manévre považuje za nácvik útoku na severnú časť Kórejského polostrova.

Severokórejské médiá taktiež dnes informovali, že vodca Kim Čong-un si pozrel simulovaný útok špeciálnych jednotiek jeho armády na juhokórejské ostrovy neďaleko západného pobrežia polostrova. Kim údajne vyzval svojich vojakov, aby "mysleli na to, že nepriateľa bez milosti vymažú svojimi zbraňami a jedným šmahom dokážu okupovať Soul i celú južnú polovicu Kórey".

Viac o téme: RaketaUSASeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu